Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zamijenio Marinu Pulišić

Mihael Furjan novi predsjednik HUP-ove Udruge proizvođača lijekova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na današnjoj Izbornoj Skupštini HUP - Udruge proizvođača lijekova članice su izabrale Mihaela Furjana, predsjednika uprave Plive Hrvatska za novog predsjednika Udruge u narednom jednogodišnjem mandatu.

Mihael Furjan je na toj poziciji zamijenio Marinu Pulišić, članicu Upravnog odbora Jadran Galenskog Laboratorija iz Rijeke, koja je tu dužnost obnašala u dva uzastopna mandata, a od danas je preuzela ulogu dopredsjednice Udruge zajedno s predsjednikom uprave Belupa, Hrvojem Kolarićem.

Pročitajte i ovo Mihael Furjan, predsjednik HUP-a alarmantno stanje Čelni čovjek Plive o dugu veledrogerijama: "Ako se ovako nastavi, mogao bi se dogoditi novi Agrokor - sustav će samo stati" Slika nije dostupna Dug prema veledrogerijama Situacija nikad nije bila gora, na listu gotovo svaki dan dolazi nova bolnica koja ne podmiruje obveze: ''Sustav nije održiv''

HUP- Udruga proizvođača lijekova (HUP-UPL) danas okuplja osam tvrtki koje svojim poslovnim rezultatima, značajnim investicijama u nova proizvodna postrojenja, kontinuiranim ulaganjima u istraživanje i razvoj te izvozom predstavlja jednu od okosnica razvoja hrvatskog gospodarstva. Usprkos brojnim izazovima posljednjih godina članice HUP-UPL-a povećale su posljednjih godina ukupan broj zaposlenih, pogotovo u segmentu visokoobrazovnih, i danas zapošljavaju 4.500 stručnjaka. Članice HUP-UPL-a prepoznate su i od strane internacionalnih partnera te svojim aktivnostima promoviraju pozitivnu investicijsku klimu i visokotehnološki napredak u Hrvatskoj.

Pokazujući svoju odgovornost za sve dionike zdravstvenog sustava, u suradnji s partnerima HUP-UPL pokrenuo je proces uspostave nacionalnog sustava za provjeru autentičnosti lijekova (serijalizacije lijekova), kojim će se osigurati još veća sigurnost u prometu lijekova u Hrvatskoj. Ovaj proces tehnološki je i financijski izazovan, a cjelokupni trošak implementacije nacionalnog informatičkog sustava i njegovog kasnijeg održavanja snose proizvođači lijekova. Dodatno opterećenje za domaće proizvođače lijekova je prilagodba proizvodnih linija zahtjevima serijalizacije i zaštite od otvaranja što je izuzetno skup, ali nužan proces, za unapređenje sigurnosti bolesnika.

"Značajnim ulaganjima, otvaranjem novih radnih mjesta i izvoznim rezultatima potvrđujemo, strateški značaj farmaceutske industrije za daljnji razvoj hrvatskog gospodarstva. Kao jedan od najvećih partnera domaćem zdravstvenom sustavu, koji uključuje brojne zdravstvene ustanove, kao što su bolnice, ljekarne, veledrogerije, HZZO, ali i bolesnike, zainteresirani smo za njegovu stabilizaciju. Usprkos najavljenim reformama i provedenim sanacijama još se ne primjećuju znakovi oporavka. Zasigurno nema zemlje koja ne bi željela utrošiti više u zdravlje svojih građana, no potrebno je ostati u okviru realnih mogućnosti pa je važno racionalizirati i stabilizirati sve segmente zdravstvenog sustava te prihvatiti neka već dobro poznata rješenja i međunarodne standarde. Očekujemo da se u narednom razdoblju fokus stavi na reforme koje će osloboditi puni potencijal domaće farmaceutske industrije, posebice u kontekstu velikog broja nameta, izrazito dugih rokova plaćanja, ali i poreznih poticaja za istraživanje i razvoj koji su izostali u protekle dvije godine", istaknuo je novi predsjednik HUP-UPL-a.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene