Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Srbija im nudi povratak

Migranti koji su pješke krenuli iz Beograda zaustavljeni nadomak hrvatske granice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Skupina migranata iz Afganistana i Pakistana, koja se u petak pješice uputila iz Beograda na granicu sa Hrvatskom, pod stalnom je pratnjom policije i stigla je blizu Šida, potvrdio je Radio-televiziji Srbije državni tajnik u srbijanskom Ministarstvu rada i socijalne zaštite Nenad Ivanišević.

Osim policije migrante prate i predstavnici Visokog povjereništva UN-a za izbjeglice i Komesarijata za izbjeglice i migrante Srbije, a bit će im ponuđeno da se vrate u prihvatne centre, rekao je.

Pročitajte i ovo U Španjolskoj pronađena tijela četiri migranta Nije im bilo spasa VIDEO Stravične scene u Španjolskoj, pronađena četiri tijela: "Skoči ili ću te ustrijeliti!" Giorgia Meloni i Edi Rama Sastanak premijera Italija će graditi prihvatne centre za migrante u Albaniji: "Osjećamo dužnost pomoći Rimu"

"To je još jedan uzaludan pokušaj ljudi u očaju da skrenu pažnju na sebe i natjeraju Europsku uniju da otvori granice. I dosadašnji su pokušaji bili neuspješni. Očekujem da se brzo vrate u Beograd, odnosno u prihvatne centre", rekao je Ivanišević za RTS.

U prihvatnim centrima za izbjeglice i migrante je oko 6.000 ljudi, a još oko 1.000 njih izvan je prihvatilišta i upravo su oni u strahu da neće moći nastaviti dalje put prema Europskoj uniji, navodi Ivanišević.

Državni tajnik srbijanskog ministarstva rada i socijalne skrbi očekuje da će "Srbija biti dio sporazuma Europske unije o povratku migranata, prema kojem će se svaka osoba koja ne ispunjava uvjete za azil naći u procesu povratka".

U skupini migranata koji od petka popodne pješače autocestom prema granici s Hrvatskom uglavnom su muškarci, te nekoliko žena i djece, a nose transparente s porukama "Molimo vas, otvorite granicu","Stop ratu" i "Ne više rata".

U subotu za srbijanske medije kazali da kane nastaviti putovanje prema Italiji i Francuskoj, a ne Njemačkoj te da će čekati na granici s Hrvatskom sve dok ne bude otvorena.

U međuvremenu, nekolicina ih je zbog umora i iscrpljenosti odustala te se vratila u Beograd.

Migranti zaustavljeni kod Šida

Skupina migranata koja se nalazi u Srbiji, a u petak je krenula prema hrvatskoj granici, stigla je do Šida te je pokušala ući u Hrvatsku kod Tovarnika, ali su ih u tome spriječile srbijanske vlasti.

Po riječima glasnogovornika vukovarsko-srijemske policije Domagoja Džigumovića, hrvatska policija nije zatvarala granični prijelaz na Tovarniku.  (Hina)
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene