Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vruć krumpir u hrvatskim rukama

Glavni europski pregovarač za Dnevnik Nove TV otkrio je li Hrvatska spremna za pregovore o Brexitu

Tijekom svog predsjedanja Hrvatska će se baviti Brexitom, a taj vrući krumpir, koji nam je bačen u ruke, izazvao je bezbroj šala na društvenim mrežama na račun brzine hrvatske birokracije i administracije. No, što će biti konkretan posao Hrvatske i je li za njega spremna, Dnevnik Nove TV pitao je glavnog pregovarača Michela Barniera. U razgovoru za Novu TV je i dobre vijesti za studente koji se spremaju na studij u London.

Nakon što je glavni europski pregovarač Michel Barnier o Brexitu razgovarao s predsjednikom Vlade za Dnevnik Nove TV otkrio je što će konkretno biti hrvatski posao vezan za Brexit tijekom predsjedanja, ali i je li Hrvatska spremna za takav izazov.

Možete li nam objasniti koja je konkretna uloga Hrvatske oko Brexita za vrijeme predsjedanja?

To će biti važan i težak događaj tijekom hrvatskog predsjedanja. Žalimo zbog tog odlaska koji će se dogoditi, kada britanski Parlament nakon izbora 12. prosinca usvoji sporazum koji smo ispregovarali s gospodinom Johnsonom, ne protiv njega, ni bez njega, već s njim. Ako se taj ugovor prihvati, imat ćemo uređen izlazak, što je uvijek bila naša želja i ambicija. Tijekom hrvatskog predsjedanja možemo početi drugu fazu, konstruktivniju i pozitivniju od Brexita koji je razvod. U drugoj fazi obnovit ćemo odnose s Ujedinjenim Kraljevstvom, velikom zemljom koja ostaje prijatelj, saveznik i partner.

Je li Hrvatska spremna za taj izazov?

Hrvatska je dobro pripremljena. Razgovarao sam s premijerom Andrejem Plenkovićem, predsjednicom, ministrima. Uvjeren sam da je Hrvatska dobro pripremljena, a i mi smo tu za pomoć.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Glasali u zagrebačkoj Areni Na kongresu EPP-a izabrali novo vodstvo: Donald Tusk predsjednik je europskih pučana

Mislite li da će nova Komisija dati dodatno vrijeme britanskoj Vladi?

Izbori će se održati. Gospodin Boris Johnson je rekao da želi ratificirati sporazum. Neću nagađati oko rezultata izbora. Poštujemo demokratsku raspravu u Ujedinjenom Kraljevstvu i ne želimo intervenirati u nju ni na koji način.

Ima li Europa način kako očuvati mir u Sjevernoj Irskoj?

Moj odgovor je – da. Sporazum koji smo dogovorili s gospodinom Johnsonom je jamstvo mira, bez granica, ali s kontrolom za zaštitu unutarnjeg tržišta.

U tom prijelaznom razdoblju, do kraja 2020. godine, zapravo, trebamo napraviti novi gospodarski sporazum s Ujedinjenim Kraljevstvom?

Nakon 1. veljače moramo obnoviti trgovinske odnose i uravnoteženim ugovorom urediti pravila igre, izbjeći damping. Sporazum o ribarstvu, to je područje važno za Hrvatsku, sporazum o sigurnosti, pravnoj suradnji i obrani. Ujedinjeno Kraljevstvo će ostati prijateljska i bliska zemlja, gospodarski partner i saveznik.

Ujedinjeno Kraljevstvo je treći izbor studenata koji odlaze studirati u inozemstvo. Hoće li poslije Brexita biti moguće koristiti Erasmus plus ili ćemo vrata Ujedinjenog Kraljevstva zatvoriti za naše studente?

Za buduće generacije studenata predvidjeli smo poseban ugovor s Ujedinjenim Kraljevstvom, kakav imamo s Norveškom, Švicarskom i drugim zemljama za razmjenu studenata. Ujedinjeno Kraljevstvo mora financijski sudjelovati u tom novom programu koji ćemo pregovarati.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene