Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Crne brojke

'Meteorološka nezaposlenost': S prvim jesenskim mjesecima raste

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rast nezaposlenosti najveći je problem Hrvatske, a prognozira se kako će se trend rasta nastaviti mjesecima.

Godinu 2010. završili smo s crnim prognozama i skoro 320 tisuća nezaposlenih. Recesija traje od 2008. godine kada smo imali 236 741 nezaposlenih. Nažalost, problem nezaposlenosti u Hrvatskoj je gotovo meteorološki, čim zatopli, nezaposlenost počinje padati, a s prvim jesenskim mjesecima raste.

Pročitajte i ovo teška situacija u Rafahu za Dnevnik Nove TV Veleposlanik o napetostima na Bliskom istoku: "Situacija je iznimno ozbiljna" Požar u osječkoj tvornici - 3 Državno odvjetništvo šuti Nešto je loše u zraku, zabrinuti su mještani: Zašto ni tri mjeseca nakon katastrofalnog požara u Osijeku nema novih informacija?

Ožujak 2008. i 2009. je bio prijeloman i nezaposlenost se počela smanjivati. Prošle godine je rast 'malo zakasnio', no u konačnici više je 83 108 novih nezaposlenih u posljednje dvije godine. Brojke se loše, no treba biti iskren i reći da brojke nisu toliko katastrofične.

>> 'Nezaposlenih bi do ožujka moglo biti 350.000'

Svaki 19. Zagrepčanin traži posao

Prosinac 2010. nije toliko strašan koliko isti mjesec dvije godine prije. Kad pogledamo po Hrvatskoj, u splitsko-dalmatinskoj županiji nezaposlen je svaka 11 osoba. U najbogatijem djelu, Zagrebu, brojke su nešto drugačije, svaki 19.  Zagrepčanin je u potrazi za poslom.

Osječko-baranjska županija također ima velikih problema s nezaposlenošću gdje je taj problem najočitiji. Svaki deveti je nezaposlen. Ili promatrajući prema godinama, 2009. godine svaki 13 Hrvat bio je bez posla, a prošle 2010. svaki 18. U prosincu 2010. godine 241 osoba je na dan dobila otkaz, a u istom mjesecu 2008., 348 osoba na dan.

No najveći je problem što se smanjuje broj ljudi koji stalno rade i kojima treba osigurati plaće i mirovine.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene