Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mase 90 kilograma

Meteorit pogodio područje Križevaca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na livadi u selu Majurec pokraj Križevaca nakon 60 godina od posljednjeg sličnog, pronađen je meteorit 'Križevci'.

Pročitajte i ovo U Kostanjevcu Riječkom preminuo 16-godišnjak - 2 UŽAS NA PROSLAVI Vlasnik kafića o tragediji: "Svaki dan su dolazili na sok, igrali su biljar, jednostavno su bili nerazdvojni" Slika nije dostupna "Došlo velikom brzinom" Obitelj u šoku: Meteorit pao na kuću, probio krov i završio u spavaćoj sobi - "Bio je vruć!"

Meteorit je pao u noći s 4. na 5. veljače. Riječ je o svemirskom tijelu mase od oko 90 kg koji je brzinom od 18 km/s ušao u Zemljinu atmosferu iz asteroidnog pojasa te se približavao površini Zemlje pod vrlo strmim kutem od oko 60 stupnjeva. Zbog trenja sa sve gušćim slojevima zraka, došlo je do izrazitih svjetlosnih efekata, što su zabilježile kamere Hrvatske meteorske mreže, ali i astronomi iz Češke, Mađarske i Slovenije.

>> U meteoritu pronađen dokaz izvanzemaljskog života?

Čak 20 seizmičkih stanica zabilježilo je 'potres u zraku'. Izračuni stručnjaka pokazali su da su dijelovi toga tijela pali u okolici Križevaca, a tjedan dana kasnije krenula je i prva ekspedicija Križevačke astronomske udruge 'Perzeidi', pod vodstvom poznatog stručnjaka za mala tijela Sunčevog sustava, Korada Korlevića, sa zvjezdarnice u Višnjanu.

Krhotina koju su pronašli teži 282 grama i zanimljivo je kako je pronađen točno na 60. obljetnicu pronalaska posljednjeg meteorita u Hrvatskoj, meteorita Molunat pronađenog kod Dubrovnika 1951. godine. Iz križevačke udruge mole za pomoć u traganju i cilj im je pronaći još više fragmenata. Posebno mole poljoprivrednike koji sada kreću s obrađivanje polja, da posebnu pozornost obrate na neobična kamenja.

 

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene