Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Mesić: 'Rajić mi je obećao da ni jednu kunu neće iznijeti van'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Republike Stjepan Mesić, komentirajući danas na traženje novinara, protivljenje Vlade prodaji Dukata Luke Rajića francuskom Lactalisu, rekao je da je Vlada očito tražila i druge informacije dok je potpredsjednik Vlade Damir Polančec išao u Pariz i Lactalis da bi se i s te strane informirao što Hrvatska

dobiva i gubi ulaskom Lactalisa u Dukat i hrvatsko tržište.

Pročitajte i ovo Premijer Andrej Plenković iz minute u minutu Pregovori gotovi do petka? "Elektabilni Bojan" odgovorio Plenkoviću, HDZ raspalio po Raspudiću Proizvodi u trgovini Fortenovin poljoprivredni sektor Hrvatski suverenisti: "Vlada ne smije dopustiti da izgubimo bitnu granu gospodarstva, kao što smo izgubili Inu i banke"

- Polazim od onog što osobno zastupam. Ako bi Luka Rajić prodao tvrtku i odnio novac izvan Hrvatske, to bi bio udar na one koji su uz njega stvarali kapital, a to su radnici i kooperanti i svi koji su pridonijeli stvaranju kapitala. Ako bi on taj kapital ostavio u Hrvatskoj, on će se dalje oplemenjivati, rekao je predsjednik Mesić novinarima nakon sudjelovanja na razgovorima o knjizi Slavka Goldsteina "1941. Godina koja se vraća"

- Međutim, kad bi hrvatski konzorcij kupio tu mljekaru, samo bi se izmiješala sredstva iz Hrvatske. Dakle, na taj način (prodajom
Lactalisu) dobivamo svježi kapital od 300 milijuna koji će ići u neki projekt u Hrvatskoj. Sada je na Vladi i gospodarskoj komori da ponude projekt, jer je to na razgovoru u mom uredu i rekao Luka Rajić. Rekao je (Rajić) da ni jednu kunu neće iznijeti iz Hrvatske i da će u njoj sve uložiti, dodao je Predsjednik.

Odgovarajući na novinarski upit također je kazao da mu Rajić nije rekao u što bi uložio svoj kapital, no da je izrazio spremnost uložiti ga gdje mu Vlada predloži.

Predsjednik je novinarima potvrdio i da je razgovarao s premijerom Sanaderom o prodaji Dukata i da Vlada polazi od toga da je Luka Rajić mogao stvoriti svoje carstvo i time (da) država pomaže poticajima proizvodnju mlijeka na kojoj je pravio kapital.

Upitan misli li da je Luka Rajić ratni profiter, s obzirom na način
kako je stekao kapital, Mesić je rekao da "nije bitno što on osobno misli, nego je bitno da hrvatske institucije rade svoj posao i da svakog onog za koga se misli da je došao do kapitala nedopuštenim radnjama imamo mehanizme i instrumente koji to mogu utvrdit".

Na upit o potezu vlasnika Agrokora Ivice Todorića, Mesić je rekao da "to nije u redu, jer to nije udar sada na Luku Rajića, nego na
hrvatske proizvođače i kooperante i one koji rade u toj tvrtki".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene