Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odabrao stranu

Mesić podupire Josipovića i tvrdi: Grabar Kitarović i Kujundžić ne mogu voditi Hrvatsku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Potporu predsjedničkoj kandidaturi Ive Josipovića za još jedan mandat na Pantovčaku dao je i bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, koji je u subotu izjavio da Josipović u svom prvom mandatu nije učinio ni jednu stratešku pogrešku, već je dužnost predsjednika obavljao na način kako je to bilo moguće s obzirom na krizu.

"Mislim da je (Josipović) obavio posao na način na koji je to bilo moguće, jer se nalazimo u financijskoj krizi. Nije učinio ni jednu stratešku pogrešku, dakle, odgovorio je zadatku. Njegove poruke građani razumiju, i ja ih razumijem i mislim da mu treba dati podršku", izjavio je Mesić novinarima na zagrebačkom Cvjetnom trgu na kojem se susreo s Josipovićem te su potom zajedno popili kavu. Potvrdio je i da je dao potpis potpore Josipovićevoj kandidaturi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Jasna poruka' Poziv Živog zida: 'Izađite na drugi krug, na listić dopišite broj 3' Slika nije dostupna Bez naslovnica Predsjednički izbori nisu izazvali veliku pozornost u srbijanskoj javnosti

Smatra da je sada po pitanju kandidatura sve jasno, odnosno da su, uz Josipovića, kandidati još samo Kolinda Grabar Kitarović te Milan Kujundžić i ocjenjuje kako ni HDZ-ova kandidatkinja, kao ni kandidat Saveza za Hrvatsku, ne mogu obnašati predsjedničku dužnost.

'Čuli ste kako je pametna ali što je lijepa u p**** materinu!'

"Kolinda Grabar Kitarović rekla je otprilike što misli, a time ne može voditi Hrvatsku", rekao je. Pojasnio je kako joj zamjera zadržavanje radnog mjesta u NATO-u iako se kandidirala za predsjednicu Republike, nedovoljan angažman u NATO-u za hrvatske interese, kao i najavu da će rehabilitirati generale koje je on smijenio zbog političkog angažmana. "Govoriti da si napustio NATO i da se vraćaš zbog ljubavi prema Hrvatskoj, a da bi se na kraju utvrdilo da joj mandat traje i dalje - s time se ne može doći pred građane", smatra bivši hrvatski predsjednik.

Kaže i kako Grabar Kitarović sve kritizira, na što on uzvraća pitanjem - "A što je ona napravila"? "Jer, kad je bila u vrhu NATO-a, bilo bi dobro da kaže kojim je tvrtkama sugerirala da se jave na neke tendere u NATO. Mi plaćamo veliku kvotu za NATO i što je ona konkretno poduzela da mi dobijemo neku opremu, naoružanje ili uniforme. Dakle, postoje mogućnosti da se na tako dobro plaćenim mjestima može učiniti nešto dobro za Hrvatsku", ustvrdio je.

Dodaje da ga je najava HDZ-ove predsjedničke kandidatkinje da će rehabilitirati generale koje je on umirovio posebno demotivirala da joj da podršku. Ti su generali, objašnjava Mesić, izašli s "jednom političkom porukom, političkim pamfletom", a takav čin nepoznat je u drugim članicama NATO-a. "Nema takve zemlje gdje će udruženi generali slati poruku svome zapovjedniku preko medija. To ne postoji. Vojska je jedna subordinirana organizacija i zna se kako se tko kome obraća. Oni su počinili prekršaj i zbog toga nisu mogli ostati u vojsci", naglašava Mesić i podsjeća da su generali koje je smijenio iz Oružanih snaga otišli sa svim počastima.

"Nisu nečasno otpušteni i ona (Grabar Kitarović) to mora znati - ne može ići s prijedlogom koji je neprovediv", poručio je te dodao da ga je od davanja podrške Grabar Kitarović demotiviralo i to što "kaže da će udarati šakom o stol".

Za Kujundžića, pak, ističe da ga ne može podržati jer "priča besmislice"."Njega nikad nisam sreo, ali vidim da on mene često spominje. Namjerno ga ne demantiram jer priča besmislice, a za besmislice ne mogu nekog podržati", rekao je te zaključio - "Dakle, ostaje gospodin Josipović s kojim sam se danas sreo".

Novinare je zanimao kako gleda na stanje u regiji, a bivši predsjednik ocjenjuje kako ono nije najbolje, naglasivši nužnost suradnje. "Ratovi su završili i treba surađivati. Znam da će mnogi reći da ima krivih - ima ih i treba ih izvesti na sud. Ali, surađivati se mora. Jer, ako ne surađujemo kako ćemo biti prihvaćeni od onih koji su dalje od nas", ustvrdio je Mesić, a s njegovom se ocjenom složio i Josipović koji je kratko kazao - "Tako je". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene