Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neka arbitra predloži Međunarodni sud

Mesić: Novi Rehnov prijedlog nema smisla - sporove oko činjenica rješava sud

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Republike Stjepan Mesić smatra da posljednji prijedlog europskog povjerenika za proširenje Ollija Rehna, koji po neslužbenim informacijama govori o stvaranju ad hoc arbitražne komisije za rješavanje hrvatsko-slovenskog graničnog prijepora, 'nema smisla jer sporove oko činjenica uvijek rješava su'.

Posljednji prijedlog Ollija Rehna za rješavanje hrvatsko-slovenskog graničkog spora, po neslužbenim informacijama i medijskim izvješćima, ide u smjeru stvaranja ad hoc arbitražne komisije i podrazumijeva dva arbitra koje određuju Slovenija i Hrvatska, te tri arbitra po prijedlogu Europske komisije.

Pročitajte i ovo Tuča u Sloveniji hladna fronta VIDEO Dijelove Slovenije poharala tuča, objavljena snimka kako se hladna fronta kreće prema Hrvatskoj Slika nije dostupna Mesić tvrdi Rehn nije došao da prenosi slovenska stajališta

'Mislim da to nema smisla...ako Slovenija i Hrvatska svaka predlože po jednog arbitra, neka ih onda tri predloži Međunarodni sud pravde', rekao je Mesić danas nakon što je na tradicionalnom susretu primio članove Društva slovensko-hrvatskog prijateljstva.

Prijepor se vodi oko činjenica, a to rješava sud, naglasio je Mesić. 'Sud je taj koji utvrđuje činjenice i Hrvatska prihvaća sve što sud donese', dodao je.

Po njegovim riječima, stvari ne treba komplicirati i ne treba se opterećivati nečim što je rješivo. 'Nema selektivne primjene zakona. Ako u svojim zemljama tražimo poštivanje vladavine prava, to isto tražimo i u međunarodnim odnosima', rekao je Mesić i zapitao se 'zašto se netko boji vladavine prava'.

'Hrvatska će prije ili kasnije ostvariti sve svoje strateške ciljeve'

Predsjednik Mesić je prethodno u pozdravnom govoru pred članovima Društva slovensko-hrvatskog prijateljstva također spomenuo otvoreno pitanje između dviju zemalja i poručio da se ono 'ne smije prenositi među ljude'.

'Hrvatska će prije ili kasnije ostvariti sve svoje strateške ciljeve. Slovenija nam je pomogla da ostvarimo jedan od njih i uđemo u NATO', rekao je Mesić i poručio da dvije zemlje, ljudi i privreda moraju surađivati.

Založivši se za otvorenost granica, poručio je da nas u međusobnoj suradnji 'ne smije zaustaviti ono što je prolazno'. 'Više je onoga što nas spaja, a ne razdvaja nas ništ'", dodao je Mesić i ocijenio da političkim elitama treba ostaviti da rješavaju otvorena pitanja. Rekao je kako je i u slovenskom interesu da Hrvatska što prije uđe u EU.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene