Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Menadžeri u Hrvatskoj sklapaju poslove temeljem poznanstva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatskim menadžerima sporedne su brige radnici. Više bi vremena voljeli provoditi s obitelji, a manje na poslu. Donosimo profil prosječnog hrvatskog direktora.

Trideset devet mu je godina. Bio je predsjednik Uprave tvrtke, a danas je savjetnik. Ima dvoje djece, u slobodno vrijeme igra tenis. On je prototip hrvatskog menadžera.

Pročitajte i ovo Ilustracija U malo više od dvije godine Direktor iz Preloga oštetio tvrtku za više od dva milijuna eura: Novac sebi isplaćivao na račun Irci investiraju u Osijek Ne planiraju stati Irski investitor zapošljava u Slavoniji: "Firma kao takva ulaže u mlade ljude"

'Mlad sam počeo, odmah nakon fakulteta, još za vrijeme rata. Krenuo sao od nule', rekao je Zoran Ćurković, savjetnik Uprave H1.

Karakteristike vodećih ljudi u biznisu po prvi put u nas istražio je Poslovni savjetnik. Pokazalo se da su menadžeri zadovoljni svojim životom, slobodno vrijeme najčešće provode na kavi s prijateljima, a obitelj im je važnija od karijere. Je li to točno?

'Prije je bilo da su drugi radili, a direktori uživali. Danas to nije tako, radni dan traje 12,124 sati. Bez potpore obitelji to ne bi bilo moguće', dodaje Zoran Ćurković.

Uspješan hrvatski menadžer dobro barata engleskim. U manjoj mjeri njemačkim ili talijanskim. Muško ženske razlike na rukovodećim mjestima očite su.

'Prosječna plaća mušlkarca menadžera bruto je 35 tisuća kuna, a žene na istoj poziciji je 25 800 kuna', rekla je Sandra Mihelčić.

Većina ispitanih direktora rodbinske veze smatra važnijima od znanja.

'Menadžeri sklapaju poslove temeljem poznanstava, a ne samo završenog obrazovanja', dodaje Sandra Mihelčić.

Dok su domaći menadžeri navikli na uvjete poslovanja u Hrvatskoj, strance od toga boli glava. Prema izvješću Svjetske banke, posebno im smeta što nema olakog otpuštanja.

'Treba poboljšati fleksibilnost radnog zakonodavstva. Postoje države poput Danske koje i štite radnike, ali i zadržavaju fleksibilnost na tržištu rada, rekao je Andraš Horvai', voditelj ureda Svjetske banke u RH.

Druga je velika zamjerka predugo čekanje na dozvole za pokretanje posla. A i čekati je lakše - uz kavicu s prijateljima.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene