Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Raspisana međunarodna tjeralica za Šimićem, odvjetnik poručio: 'Ništa od izručenja'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Županijski sud u Rijeci danas je dao nalog Policijskoj upravi primorsko-goranskoj za raspisivanje međunarodne tjeralice za kirurgom Ognjenom Šimićem, izvijestio je glasnogovornik suda Zoran Sršen.

Šimić je nepravomoćno osuđen jučer na devet godina zatvorske kazne zbog 18 slučajeva primanja mita, a odmah nakon izricanja presude, kojoj nije bio nazočan, trebao je biti pritvoren.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Poslao poruku biračima Milanović: “Rijeke pravde dolaze, oprat će ovu ustajalu smrdljivu Plenkovićevu močvaru“ Zoran Milanović objava na facebooku Oglasio se Milanović: "Ljudi, oni kradu i svima nam se smiju"

Glasnogovornica Policijske uprave primorsko-goranske Mirjana Kulaš potvrdila je da policija jučer, djelujući po nalogu suda o privođenju, nije pronašla Šimića na poznatim adresama stanovanja na širem riječkom području.

Istoga dana navečer Šimićev otac Srećko je potvrdio da se Ognjen Šimić nalazi u njegovu stanu u Sarajevu. I sarajevski odvjetnik Nikica Gržić također je novinarima kazao kako je bivši kirurg riječke bolnice u BiH.

>> Ekskluzivno: Dok ga policija traži kod kuće, Ognjen Šimić pobjegao u Sarajevo

>> Puhovski: Treba još nekoliko ovakvih presuda da bi se stvorili uvjeti za borbu protiv korupcije

>> Dr. Šimiću 9 godina zatvora, Petrović smatra da se mito ne rješava represijom

Glasnogovornik riječkog Županijskog suda Zoran Sršen kaže kako sud još uvijek nije dobio službenu potvrdu da Šimić ima dvojno državljanstvo, odnosno uz hrvatsko i državljanstvo BiH, koja nema obvezu izručivanja svojih državljana drugim zemljama. 

Za sada nije poznato kako je i gdje Šimić prešao granicu s BiH.

Po zakonu osuđenik s dosuđenom zatvorskom kaznom duljom od pet godina mora odmah nakon izricanja presude u pritvor, bez obzira na nepravomoćnost presude.

Odvjetnik Gržić: Šimić kao državljanin BiH ne može biti izručen Hrvatskoj

Sarajevski odvjetnik Nikica Gržić potvrdio je da se liječnik Ognjen Šimić nalazi u Bosni i Hercegovini te kazao kako ne očekuje da bi on mogao biti izručen hrvatskom pravosuđu.

'Mi 99 posto očekujemo da će Hrvatska vlastima BiH uputiti nalog za njegovo izručenje no Ognjen Šimić je državljanin BiH i stoga on ne može biti izručen', kazao je Gržić u telefonskom razgovoru.

Na upit ima li Šimić i njemačko državljanstvo, Gržić nije mogao potvrdno odgovoriti.

Potvrdio je međutim da je preuzeo Šimićevo zastupanje u pravnim predmetima na teritoriju BiH i istaknuo je kako se to ne odnosi na slučaj vođen pred riječkim sudom.

'O samom predmetu nismo razgovarali', kazao je Gržić koji se sa Šimićem prvi put sastao u ponedjeljak navečer.

U glavnom gradu BiH živi Šimićev otac, ugledni liječnik Srećko koji je godinama bio predstojnik Ginekološke klinike u Sarajevu, a sada je u mirovini.

Ognjen Šimić doputovao je u Sarajevo nakon što ga je Županijski sud u Rijeci osudio na devet godina zatvora zbog 18 slučajeva primanja mita.

Glasnogovornik suda Zoran Sršen izjavio je da sud još nije dobio službenu potvrdu da Šimić ima dvojno državljanstvo, odnosno uz hrvatsko i državljanstvo BiH, te da je policija dobila nalog da za njim raspiše međunarodnu tjeralicu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene