Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Međunarodni vojni sajam u Splitu

Kao u akcijskim filmovima: Hrvatski specijalci i marinci pokazali što mogu, i u zraku, i na moru

Tomislav Debeljak (Foto: Dnevnik.hr)
Tomislav Debeljak (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Tomislav Debeljak (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Kao u akcijskim filmovima bilo je jučer u gradu pod Marjanom. Grad su nadlijetali vojni helikopteri, a kako su uvježbani pokazali su i hrvatski specijalci i marinci. Split je domaćin međunarodnom vojnom sajmu.

Kada lete i iskaču iz helikoptera - svi vole gledati. Hrvatski specijalci maheri i iz zraka i s mora. Zauzeli su brod koji je prekršio zakon.

Pročitajte i ovo Akrobatski let Krila Oluje i Red Arrows nad Zadrom akrobacijski letovi Letačke skupine Krila Oluje i Red Arrows danas lete iznad jedne županije Vojna vozila Na putu prema Mađarskoj MORH upozorio građane zbog vojne kolone: "Molimo za strpljenje i razumijevanje"

U Split su iz Ploča stigli i marinci. Borbeno i vatreno i na kopnu. "U narednih godinu dana predstoji im zahtjevna obuka oko ronjenja, izviđanja, gađanja", rekao je Damir Dojkić, zamjenik zapovjednika HRM-a.

Na vježbi i novi ophodni brod na koji se godinama čekalo. "Prošao je neka ispitivanja koja su enormna bila i fenomenalan se pokazao", rekao je Tomislav Debeljak, predsjednik Uprave Brodosplita.

Opasno, skupo i moćno - vojna industrija, čini se, ne zna za krizu. I hrvatski su proizvođači svojom opremom pokorili svijet.

"Do sada smo isporučili u svijet preko dva i pol milijuna kaciga i za ovu godinu smo skoro pa prodani", kazao je Alojz Šest, vlasnik tvrtke ''Šesta-Busch''.

Nema čega nema na sajmu: razgovara se i već sada zbrajaju milijarde kuna izvoznih poslova. "Izvozimo od Amerike, pa do Indonezije. Imamo puno sastanaka, nešto konkretno nije dogovoreno, ali to je proces - veliki poslovi koji se dogovaraju na razini država", rekao je Željko Pavlun, direktor HS-a Produkt.

U društvu američkog veleposlanika, ministar obrane Damir Krstičević obišao je njihov, ali i druge štandove. Hoće li pasti i neki dogovor oko borbenih aviona?

"Vlada je odlučna nabaviti borbeni avion, on nam treba radi budućnosti i sigurnosti Hrvatske zauvijek. Imali smo prvi pokušaj, sada intenzivno prikupljamo sve informacije'', kazao je Krstičević.

Vojni je ovo sajam na kojem su se i drugi političari rado slikali. Od bivše premijerke, pa do aktualne predsjednice.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene