Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Poziv, a ne posao'

Medicinske sestre svoj dan proslavile radno

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Medicinska sestra najvažnija je karika između pacijenta i liječnika, osoba koja uz bolesnika provede najviše vremena. U Hrvatskoj ih je više do 30 tisuća. Ipak, nema ih dovoljno.

Povodom međunarodnog dana sestrinstva provjerili smo kako izgleda njihov prosječan radni dan, što im je najstresnije, a što im predstavlja najveću radost. Mira Pavličić je viša medicinska sestra u bolnici Sestre milosrdnice, koja već u sedam ujutro započinje svoj radni dan. 32 godine je u sestrinstvu, i nije požalila. 'Pogledam svakog svog bolesnika, da znam što se s njim događa, upoznam se s njim, predstavim se pacijentu i onda najprije riješim administrativni dio, nakon toga jelovnik, a iza toga idemo u vizite.', rekla je Mira.

Pročitajte i ovo Pacijenti u kritičnom stanju prevezeni s otoka Raba po jakom nevremenu - 3 Akcije na Rabu i Šolti VIDEO Spašavali pacijente u kritičnom stanju po orkanskoj buri: Pogledajte dramatičnu snimku Ilustracija sretna nova godina! Nova godina donijela je nove promjene za pacijente: Neki će morati dublje posegnuti u džep za mnoge usluge

Nakon vizite, slijede previjanja, terapije, davanje obroka, razgovor s pacijentima, vođenje dokumentacije. Posao je stresan i zahtjevan, no medicinske sestre ga obavljaju s osmijehom.  'Od nje se očekuje i ona u velikoj većini slučajeva jest vedra, vesela, nasmijana, zaboravi svoje probleme, digne glavu i krene i kad joj je teško i kad nije teško.', dodaje sestra Mira.

U usporedbi sa zemljama Europske Unije Hrvatskoj nedostaje više od 10 tisuća sestara. Petina potrebnih može se naći na burzi.  'Jeste točno da imamo sestara na burzi a da one u ovom trenutku nisu dobile radno mjesto u sustavu zdravstva, ali reorganizacija sustava zdravstvene zaštite je proces koji neće trajati kratko vremena', poručili su iz ministarstva zdravstva.

I svoj međunarodni dan sestre su obilježile radom, pa su građanima mjerile tlak, šećer i kolesterol.  'Što mi najteže pada? Buđenje ujutro, to mi je najgore. Nije plaćeno dovoljno, po meni. Za dobru sestru građanima je najvažniji osmijeh i lijepa riječ', rekla je sestra Patricija Golubić, koja je na stažu tek pet mjeseci.  Zadovoljan pacijent medicinskim je sestrama najveća plaća. Sestrinstvo pak smatraju pozivom, a ne poslom.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene