Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nije poznat datum

Medicinske sestre i tehničari najavili ŠTRAJK!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara - medinskih tehničara održao je danas konferenciju za novinare na kojoj su izvijestili kako će štrajka u zdravstvu sigurno biti.

Nakon što je još jedno mirenje Vlade s liječnicima i medicinskim osobljem, nakon svega 15 minuta sastanka u ponedjeljak, završilo bez uspjeha, medicinske su sestre i tehničari danas najavili kako će štrajka u zdravstvu sigurno biti. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Počinje u srijedu u 7:00 PROPAO ZADNJI POKUŠAJ MIRENJA: Kako će se raditi za vrijeme štrajka? Slika nije dostupna Liječnici upozoravaju Problemi u zdravstvu: 'Stanje će se pogoršati i doći će do kolapsa sustava'

Točan datum još nije poznat, ali najavile su kako će ga dogovoriti na sjednici Vijeća sestara koja će se održati 06. rujna. Također su naglasile kako će za vrijeme štrajka raditi kao nedjeljom, te će biti zbrinuti samo hitni slučajevi, a štrajk će trajati do ispunjenja zahtjeva.

U štrajk će prema dosadašnjim najavama zajedno s liječnicima iako se zapravo radi o dva odvojena štrajka. No za očekivati je kako će oba štrajka započeti istovremeno.

Podsjetimo, ni u zadnjoj rundi pokušaja mirenja, Vlada i sindikati nisu uspjeli doći do dogovora. Sindikalni čelnici izjavili su da je Vlada odbila sve njihove zahjteve, čime su se stvorili preduvjeti za organiziranje štrajka. Očekuje se kako će u štrajk ući do 45.000 medicinskog osoblja i liječnika, do ispunjenja njihovih zahtjeva, poručio je nakon sastanka Ivica Babić, predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata.

>> Štrajk samo u bolnicama, radit će se kao nedjeljom

Ministarstvo zdravlja u petak je u priopćenju odbacilo optužbe Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara da Ministarstvo iznosi paušalne i neargumentirane navode o neto iznosima dodataka za liječnička dežurstva.

Navodi o iznosima za dežurstva i prekovremeni rad, za koje se uvećavaju plaće, utemeljeni su na provjerljivim podacima o plaćama i primanjima u bolnicama, ističe se u priopćenju.

Prema podacima iz triju zagrebačkih kliničkih bolnica, medicinska sestra sa srednjom stručnom spremom, koja radi na bolničkom odjelu u turnusima, s 10 godina staža, bez obiteljskih olakšica, prema ništetnom kolektivnom ugovoru primala je prosječno 5.400 kuna, prema važećem KU prima prosječno 5.280, a bez KU primala bi prosječno 4.600 kuna.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene