Obavijesti Video Pretražite Navigacija
novi šef sindikata

"Sindikat mi se uvukao pod kožu": Tko je Matija Kroflin, čovjek koji je zamijenio Vilima Ribića

Matija Kroflin
Matija Kroflin Foto: Zeljko Puhovski/Cropix
Matija Kroflin novi je glavni tajnik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja.

Matija Kroflin, novi glavni tajnik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja, rođen je 28. kolovoza 1986. u Zaboku. Oženjen je, otac troje djece, a u službenoj biografiji istaknuo je da je podstanar.

Završio je Ekonomski fakultet u Zagrebu, smjer makroekonomije. Radio je kao novinar ekonomskog časopisa Banka te kao vanjski suradnik njemačke zaklade Friedrich - Ebert. 

U Sindikatu se zaposlio 2013. godine kao stručni suradnik u tajništvu. "Brzo sam shvatio da je Sindikat prostor mogućeg utjecaja na društvo i politiku, prostor poboljšanja svakodnevnih života ljudi i ključno mjesto kompetencije za mnoga pitanja. Zbog svega toga Sindikat i njegovi problemi uvukli su mi se pod kožu, što se vraćalo u smislu napredovanja i postupnog preuzimanja sve većih obveza i zadataka", stoji u njegovoj službenoj biografiji.

Kroflin je pomoćnik glavnog tajnika postao 2019. godine, a posljednjih godina sudjelovao je u svim pregovorima o plaćama u javnim službama, pregovorima za granski kolektivni ugovor.

Pročitajte i ovo Ilustracija - 1 JEDNAKOST NA KUŠNJI Neka radna mjesta u Hrvatskoj posebno su ugrožena zbog krize na koju svijet reagira prekasno

Pročitajte i ovo Rad nedjeljom - 1 PODIJELJENA MIŠLJENJA Koliko vrijedi rad nedjeljom u Hrvatskoj? "Ne može mi to nitko platiti, da radim subotu i nedjelju. To nema cijene"

Bio je i savjetnik Matice hrvatskih sindikata za ekonomska pitanja, sudjelovao je u radu Gospodarsko-socijalnog vijeća te je na prijedlog svih sindikalnih središnjica član Odbora za financije i državni proračun Hrvatskog sabora.

Autor je znanstvenog članka o nejednakostima plaća te nekoliko stručnih članaka o nejednakostima i plaćama u Hrvatskoj, brojnih analiza i tekstova o plaćama, proračunu i drugim temama od interesa za članove objavljenih na web-stranicama Sindikata i portalu Ideje.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene