Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Traže europske standarde

Matica umirovljenika Hrvatske: Glasuju za ulazak u EU

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ulazak Republike Hrvatske u Europsku Uniju u interesu je umirovljenika i starijih osoba, jer se otvaraju mogućnosti za bolje rješavanje problema umirovljeničke populacije

Matica umirovljenika Hrvatske pozvala je danas svoje članove i sve umirovljenike da izađu na referendum u nedjelju, 22. siječnja,  i glasuju za ulazak Republike Hrvatske u Europsku Uniju, te time pridonesu da se materijalni i društveni položaj umirovljenika rješava u skladu s europskim standardima.

U Deklaraciji o osnovnim i neotuđivim pravima umirovljenika i ljudi starije dobi, koju je Matica predložila Vladi RH i Hrvatskom saboru na usvajanje, upravo je naveden i zahtjev da se smanji razlika između prosječene mirovine i prosječne plaće i dovede na razinu kretanja u Europi, istaknuo je u priopćenju predsjednik Matice umirovljenika Hrvatske Josip Vincek.

U Hrvatskoj je prosječna mirovina, u odnosu na prosječnu plaću, svega 39 posto, a u zemljama Europske unije taj udio je iznad 60 posto, dodaje Vincek.

'Stoga upravo europski standardi jamče da se mirovine ne smiju svesti na oblik socijalne pomoći, već da se moraju definirati kao zarađeno i uplatom doprinosa stečeno osobno imovinsko pravo zaštićeno Ustavom i zakonima. Ulazak Republike Hrvatske u Europsku Uniju zato je u interesu umirovljenika i starijih osoba, jer se otvaraju mogućnosti za bolje rješavanje problema umirovljeničke populacije', zaključuje u priopćenju Matica umirovljenika Hrvatske. (Hina)

Pročitajte i ovo Valter Flego Bliže se novi izbori IDS okupio centristički blok za EU izbore: "Spremni smo stvoriti najjači liberalni blok u Hrvatskoj" Slika nije dostupna U proteklih šest godina Otkrivamo koliko milijuna kuna nas je stajala promidžba EU!

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene