Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Registar branitelja do Božića

Najavio registar do Božića: 'Stradali, zatočeni ili nestali branitelji bit će povijesno značajne osobe'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Do Božića bi Ministarstvo branitelja trebalo objaviti registar branitelja, uvjeren je ministar Matić.

Matić je na konferenciji za novinare Ministarstva branitelja, u povodu predstavljanja Nacrta prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova obitelji hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, istaknuo kako će njegovo Ministarstvo ispuniti predizborno obećanje i objaviti registar branitelja, najkasnije do Božića. Matić vjeruje kako će se dotad održati sve tribine i donijeti novi zakon o braniteljima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prosvjed na Markovom trgu Maloljetni branitelji: Tražimo status dragovoljaca Slika nije dostupna Poruka iz grada heroja Ministri u Vukovaru: 'Svakako ćemo objaviti registar branitelja, Vukovarci bi to prvi htjeli'

>> Maloljetni branitelji: Tražimo status dragovoljaca

Neće se to napraviti 'na divlje', poručuje ministar i dodaje kako je to bio slučaj prije dvije godine. Predstavio je što će sve biti navedeno u registru branitelja: Ime jednog roditelja, prezime, godina i mjesto rođenja, broj dana provedenih u ratu, pripadnost borbenom ili neborbenom sektoru te jesu li branitelji pripadali MUP-u ili MORH-u.

Matić je istaknuo kako će postojati i posebna rubrika u kojoj će branitelji moći, ako žele, objaviti i njihov ratni put u cijelosti. Ministar je dodao kako će on to prvi učiniti.

"Hrvatski branitelji koji su smrtno stradali, zatočeni su ili nestali, smatrat će se povijesno značajnim osobama', istaknuo je ministar.

'Priče o babarogama i tome kako će imati problema na granici ne drže vodu', poručio je ministar te je dodao kako će, ako branitelji budu imali problema na granici, vrlo rado umjesto njih na odsluženje kazne.

501.000 osoba u registru

Status branitelja priznat će se svim osobama koji se nalaze u popisima Ministarstva obrane ili Ministarstva unutrašnjih poslova, rekao je ministar branitelja dodavši da je u Registru branitelja oko 501.000 osoba s tim pravom. Nažalost, dodao je, među njima ima i onih koje taj status nisu zaslužile, a ima i onih, dodao je, koje nisu ostvarile prava koja ima kao braniteljima pripadaju.

Matić je kao povoljnije rješenje koje donose izmjene zakona izdvojio odredbu po kojoj će se udovicama Hrvatskih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata prve skupine (HRVI) priznati pravo na obiteljsku mirovinu, pod uvjetom da su navršile 40 godina života.

Noviteti

Novina je i da se udovicama hrvatskih branitelja koji su poginuli ili nestali tijekom Domovinskog rata omogućuje zadržavanje obiteljske mirovine iako osnuju novu bračnu ili izvanbračnu zajednicu, uz uvjet da tu mirovinu ne može nasljediti bračni partner ili djeca.

Novost je i da će se dragovoljcima Domovinskog rata koji su najmanje tri godine služili u Oružanim snagama osigurati pravo na stambeno zbrinjavanje pod istim uvjetima kao i 20 postotnim ratnim vojnim invalidima.

Odredbe o pravu na prednost pri zapošljavanju branitelja ili članova obitelji stradalih branitelja do sada nisu se u praksi poštovale, naglasio je Matić pa će se novčano kažnjavati pravne osobe i odgovorne pojedince koji ne poštuju tu zakonsku odredbu. Kazna za pravne osobe iznosila bi od 10 do 30 tisuća kuna, dok bi odgovorni pojedinci bili kažnjavani sa pet do 15 tisuća kuna, dodao je.

Sudionici i branitelji Domovinskog rata

Pripadnicima naoružanih odreda Narodne zaštite dodijeliti će se priznanje i status sudionika Domovinskog rata, ali neće imati status branitelja, dodao je.

Naglasio da se ni nekim drugim kategorijama neće moći izaći u susret i osigurati im status branitelja, poput reportera, humanitarnih djelatnika ili kuhara, već da će se tim ljudima, rekao je, dati priznanja.

Osobe koji su nečasno otpuštene iz Oružnih snaga dobit će status branitelja za ono što su časno odslužile u ratu, što do sada nije bio slučaj, rekao je Matić.

Matić je poručio kako se ne boji reakcije iz oporbenog HDZ-a, već samo naglašava kako bi bilo dobro da ne bude politizacije, što je dosad uvijek bio slučaj.

Ministarstvo branitelja uvodi i novu telefonsku liniju - svakog ponedjeljka od 10-11h građani će moći telefonski razgovarati s ministrom, a linija će biti besplatna. (B.V./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene