Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prosvjed na Markovom trgu

Maloljetni branitelji: Tražimo status dragovoljaca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Danas se održava prosvjed maloljetnih branitelja iz cijele Hrvatske na Trgu sv. Marka u Zagrebu, koji je organiziran jer ti branitelji još uvijek nisu uvršteni u Zakon o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata. Resorni ministar Predrag Matić, s druge strane, tvrdi kako jesu.

Podsjetimo, Maloljetni branitelji pozvali su ministra branitelja Predraga Matića da pokaže gdje se u zakonu, u kojem članku, rečenici ili riječi spominju maloljetni branitelji, nakon što je ministar nedavno izjavio da maloljetni dragovoljci već jesu u zakonu.

Pročitajte i ovo Zabrana pobačaja, ilustracija Uoči izbora Jedna savezna država SAD-a vratila se u 19 stoljeće i oživjela zakon o pobačaju iz 1864. Slika nije dostupna Jednostavna računica Matić: Svaki lažni branitelj državu košta oko milijun eura

>> 'Hrvatska bez svojih branitelja je kao tijelo bez duše'

'Po zakonu imamo prava kao i svi ostali branitelji, stariji, to nitko ne osporava i u to ne ulazimo, ali mi tražimo da svaki maloljetan branitelj ima status dragovoljca, po Članku 2. u Zakonu, jer status dragovoljca može imati onaj koji ima 100 dana, odnosno 30 dana prije priznanja Republike Hrvatske, prije 15. siječnja 1992. godine. Što je s onim koji je došao 10. siječnja '92? On nema status dragovoljca, a maloljetni branitelj nema što drugo biti nego dragovoljac', rekao je Goran Burčul, organizator prosvjeda na Markovom trgu i predsjednik Udruge maloljetnih dragovoljaca iz Zadra.

'Ne tražimo mi ne znam što, samo ta nekakva prava i da se nas prizna konačno u zakonu', istaknuo je jedan od prosvjednika.

Ministar Matić i danas je ponovio kako su svi branitelji navedeni u zakonu, na konferenciji za novinare Ministarstva branitelja u povodu predstavljanja Nacrta prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova obitelji hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata.

Na kraju je istaknuo kako se prilikom izrade zakona vodilo načelima koja će očuvati dostojanstvo i dignitet Domovinskog rata te da se hrvatskim braniteljima niti jedno pravo ne smanjuje, a kamoli ukida.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene