Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mate Granić o imigrantskoj krizi

'Hrvatska je organiziranija od Slovenije, Opatovac radi najbolje od svih registracijskih centara'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mate Granić, koordinator operativne skupine za pitanja izbjeglica Predsjednice Republike, gostovao je u Izvanrednim vijestima Nove TV.

Dugogodišnji ministar vanjskih poslova Mate Granić komentirao je imigrantsku krizu i nove koplikacije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna I Italija na oprezu OZBILJNO SHVATIO DOBIVENE INFORMACIJE 'Hrvatska bi migrante mogla slati preko Istre u Italiju' Slika nije dostupna Milanović suzdržan 'To je širenje kompetencija EU-a, i to duboko. Neke države su protiv toga, ja sam rezerviran'

Kako komentirate poteze Slovenije o izmjeni zakona koji im omogućava slanje vojske na granicu?

Očekivano. Slovenija se slomila već nakon tri dana, reagirala je donošenjem zakona koji omogućava upotrebu vojske da pomogne policiji na granici, a možemo očekivati da će imigrante Slovenija i dalje iz Hrvatske puštati na kapaljku.

Snalazi li se i kako Hrvatska u tim novim okolnostima?

Kasni se sa donošenjem odluka. Kao što je bilo vidljivo i jasno ovoga ljeta da će Mađarska zatvoriti granicu, ne samo sa Srbijom nego i s Hrvatskom, kad se pričalo o 1500 izbjeglica i kvotama, predsjednica RH je govorila o 40 tisuća izbjeglica, a do danas je u Hrvatsku ušlo 205 tisuća imigranta i izbjeglica. Ono što vidimo u ovom trenutku na hrvatsko-srpskoj granici  je da postoji samo jedna mjera, jer mi smo dio svjetske i europske krize, a to je tvrda kontrola, stroga kontrola.

Plan D koji se spominje je dizanje ograde na granici sa Srbijom - može li to riješiti problem?

Prva stvar je stroga kontrola zelene granice, puštati sve kroz regularne državne prijelaze, a ograda je najlošija stvar, što je kazala i predsjednica. Ali vjerojatno će doći do toga. I to u idućih dva, tri tjedna.

Treba li i Hrvatska dići vojsku?

Što se toga tiče, Hrvatska je puno bolje organizirana država od Slovenije, Opatovac radi najbolje od svih registracijskih centara, imamo i pograničnu policiju, temeljnu policiju, interventnu... Hrvatska vojska treba pomagati logistički. Hrvatska ima mehanizme kojima to može kontrolirati. O tome odlučuje Vladin stožer. A hoće li doći do gradnje zida - velika je šansa da hoće.

Ministrica Pusić, ministar Ostojić, svi tvrde da je sve pod kontrolom? Imate li i vi taj dojam?

Što se tiče Opatovca - da, kao i nevladinih udruga te svih onih ljudi, vojnika i vojnikinja koji pomažu.
 

TEŠKO U OPATOVCU stiglo oko 4.000 ljudi: 'Među njima je bilo puno razdvojenih obitelji. Dolazili su gotovo goli i bosi'

Gdje se stanje može poboljšati?

Ono što se može, a što predsjednica RH govori od prvog dana, je stroga kontrola zelene granice, puštanje kroz regularne prijelaze i samo onoliko koliko Slovenija može propustiti. S tim da je dinamika u Njemačkoj takva da je kancelarka Angela Merkel trebala ići u Tursku da bi platila 3 milijarde eura da bi olabavila vizni režim, da bi se složila o otvaranju poglavlja 23 i 24 što im ne bi padalo na pamet prije godinu dana.

Hoće li Njemačka reći - sada je dosta i zatvoriti granice?

Za imigrante je to vrlo blizu, a za izbjeglice je to malo duži rok, ali nismo daleko od toga.

Treba li sazvati Vijeće za nacionalnu sigurnost?

Apsolutno da. I pozvati šefa oporbe Karamarka, ovo je državno pitanje, nikakvo stranačko. Do sada je 205 tisuća izbjeglica i imigranata je došlo. Svaka vlada koja dođe morat će se s ovim baviti i to je pitanje od najvećeg nacionalnog interesa.

 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene