Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Masturbacija zloporaba spolnosti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Promjene nastavnog plana i programa za osnovne škole, koje su pojedine predmete dobro protresle, vjeronauk sadržajno nisu niti dotaknule.

Tako će i dalje učenike sedmih razreda na tom predmetu, koji je izborni, u području "Dostojanstvo ljudskog tijela i bračna čistoća" vjeroučitelji učiti "i kritički im protumačiti najučestalije zloporabe na području ljudske spolnosti bludnost, prostituciju, pedofiliju, silovanje, pornografiju, ali i masturbaciju i homoseksualnost". 

Pročitajte i ovo Ilustracija Visoka cijena Nastavnici na nogama! Ako prođe novi zakon, plaćat će kazne zbog ocjena: "Daj pet postat će svakodnevnica" Ilustracija Zakonske izmjene Medvjeđa usluga: Roditelji će školama moći još lakše lagati za svoju djecu?

Učenicima također treba "kritički protumačiti opasnost bračne nevjere i rastave braka" te ih upozoriti na "važnost i vrijednosti predbračne i bračne čistoće".


Pojedini stručnjaci upozoravaju da nametanje takvih stajališta s jedne strane i svakodnevni život s druge trinaestogodišnjaka mogu zbuniti. No, kako je vjeronauk izborni predmet, ne žele polemizirati, ostavljajući pravo roditeljima da za svoje dijete izaberu što žele.

Puno je važnije pitanje zdravstvenog odgoja nego sadržaji o spolnosti u izbornim predmetima. 

Učenici slušaju sasvim druge postavke na satovima biologije od onih na vjeronauku i zato smo predložili uvođenje Zdravstvenog odgoja i obrazovanja u kojem bi se obradile i teme iz spolnog života kaže sociolog Dražen Lalić, član nekadašnjeg 

Povjerenstva za prosudbu spolnih programa koji su se prije izvodili u školama. 


Kad bi se takav neznanstveni pristup iz vjeronauka počeo primjenjivati u zdravstvenom odgoju, to bi bila katastrofa upozorava Lalić.

Dodaje da na vjeronauk idu oni koji žele, ali isto tako je važno da se njihovo obrazovanje i znanje upotpuni i drugim i drukčijim predavanjima te zato smatra da u škole ne smije ući program zdravstvenog odgoja koji nije utemeljen na znanosti.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene