Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Objedinjavanje, ne zatvaranje

Doznajte što pacijentima donosi zdravstveni masterplan

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako se o njemu mnogo govori masterplan još nije gotov. Do kraja veljače vlada će odlučiti koje bolnice ostaju, a koje ne.

Kao jedna od devet mjera za smanjenje deficita i javnog duga je i provođenje takozvanog masterplana bolnica. Iako se o njemu i među vladajućima mnogo govori, masterplan, koji izrađuje francuska konzultantska kuća, još nije gotov.

Pročitajte i ovo Ilustracija kazne 5000 eura Europska zemlja zabranjuje protivnicima pobačaja da uznemiravaju žene ispred klinika: "Moramo ih zaštititi" Slika nije dostupna 'Mogli smo ga i mi izraditi' HDZ o Vladinom masterplanu bolnica: 'Izradila ga je francuska agencija s balkanskom pameti'

Do kraja veljače Vlada će donijeti političku odluku koje će bolnice i koji odjeli ostati, a koji će se spojiti s onim većima. Objedinjavanja bolnica će biti, ali zatvaranja ne.

HDZ o Vladinom masterplanu bolnica: 'Izradila ga je francuska agencija s balkanskom pameti'

"Neke su se već pripojile, fukncionalno će se povezati i smanjit će se broj djelatnosti, a to smo već počeli", rekao je ministar zdravlja Rajko Ostojić.

Ostojić: Nitko 20 godina nije imao hrabrosti napraviti ovo

Provođenje masterplana dovest će do racionalizacije broja kreveta,
razvoja dnevnih bolnica i razvoja kapaciteta za dugoročnu i palijativnu skrb
. Ministar je objasnio što će to značiti za pacijente.

"Bolju, učlinkovitiju i dostupniju zdravstvenu zaštitu", objasnio je ministar i dodao da nitko u 20 godina nije imao hrabrosti napraviti masterplan bolnica.

Ostojić: Nismo mi izmislili spajanje bolnica, pacijenti će biti zadovoljniji

Njime bi se uspostavila i regionalna mreža bolnica. Bile bi "naslonjene" prema kliničkim bolničkim centrima u četiri regije, Istočnoj Hrvatskoj, Središnjoj i sjevernoj Hrvatskoj, Južnoj Hrvatskoj te Istri i Primorju.

Bolnice u Vukovaru i Kninu neće se dirati

Do kraja veljače, vlada će odlučiti, tko ostaje, a tko ne. Iako se već sada zna da se bolnice u Vukovaru i Kninu neće dirati.

"Vukovarska i kninska bolnica su od posebnog statusa, ako hoćete i pijeteta, bez ironije. I neće biti dirane u svom statusu, ni pravnom, a kamoli ukidane kao bolnice", rekao je premijer Zoran Milanović.

Bivši ministar zdravlja kaže nije bilo potrebno plaćati francuzima za izradu masterplana jer je sve podatke ostavio u ministarstvu.

"Kada smo spajali Zagreb on je bio najveći protivnik, trebalo je nastaviti racionalizirati Zagreb koji troši polovicu novca za bolnice, a 10 posto ušteda tamo znači 450 milijuna kuna", tvrdi Darko Milinović.

Sada se planira uštedjeti 400 milijuna kuna, a gotovo 60 posto liječenja pacijenta, obavljali bi liječnici opće prakse.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene