Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dan borbe protiv homofobije i transfobije

Potresna ispovijest žrtve zločina iz mržnje: ''Pitali su se jesam li muško ili žensko, pa sam kao odgovor dobila lakat u lice''

Martina Šalov (Foto: Dnevnik.hr)
Martina Šalov (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Konferencija Zagreb Pridea (Foto: Dnevnik.hr) Konferencija Zagreb Pridea (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Martina Šalov (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/2 >>
Međunarodni je dan borbe protiv homofobije i transfobije. Tim povodom predstavljena je i platforma "Rozi megafon" za prijavu zločina iz mržnje.

Poražavajuća statistika govori da 9 od 10 zločina iz mržnje prema LGBT osobama prođe nekažnjeno. Baš zbog toga se i prijavi tek jedan od 10 slučajeva.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 19. rujna Povorka ponosa prvi put na Markovu trgu: ''Tamo nećemo biti slučajno, tražimo rušenje zidova'' Slika nije dostupna Kraj mračnog doba Počinje Mjesec ponosa: Zagreb Pride poručuje da neće posustati u svojoj borbi

Iz Zagreb Pridea održali su u petak konferenciju za medije na kojoj je Martina Šalov hrabro ispričala svoje potresno iskustvo kada je prošle godine napadnuta u klubu Coco u Poreču. S prijateljicama je u klubu slavila rođendan kada su im je za stol prišla grupa muškaraca. ''Naše 'ne' njima je bio neprihvatljiv odgovor. Moj lik i djelo ih je jako mučio jer ja imam sreću da izgledam kako izgledam, pa se oni jako brinu jesam li ja muško ili žensko.

Jednom od njih, najbahatijem u grupi, nije se svidjelo to što sam im odgovorila da je moj rod moja privatna stvar, pa mi je na to odgovorio, ni manje ni više, laktom u lice'', ispričala je Martina. Nakon toga ju je u bolovima zaštitar iznio iz kluba.

Njezine su prijateljice izišle za njom i njihova je reakcija bila, priča Martina, hrabra i glasna. Dok je Martinino društvo izvan kluba, a ona u bolovima, napadač je sa svojim prijateljima ostao unutra. ''On i njegova ekipa ostaju u klubu, iako izbacivači tvrde da su sve vidjeli i da oni sad to tako moraju jer, eto, moraju'', kaže Martina.

''Ovo je moja bitka''

Udarac laktom u lice u klubu, čini se, nije bio dovoljan, pa je jedan od napadačevih prijatelja izišao van iz kluba i nasrnuo na Martinu te ju je srušio na pod. ''Ja se dižem, a izbacivač mi prilazi i drži mi ruke iza leđa, dok se ekipa razbježala. Mi zovemo policiju i policajac koji dolazi na intervenciju govori nam da će on to tretirati kao remećenje javnog reda i mira, na što mu mi govorimo da se radi o zločinu iz mržnje'', tvrdi Martina.

Nekoliko mjeseci nakon napada Martini stiže poziv za svjedočenje. ''Malo mi je dosta svih tih pisama, poziva, odaziva, ali vodim svoje bitke. Rekli su mi svi da moram pustiti, da nije to ekipa kojoj se želiš zamjeriti, da oni ne poznaju zakon, da zakon ne poznaje njih. Znam da ću ovo pričati još xy puta, ali možda pomogne da više nikad nitko od njih ne posegne za laktom u nečije lice jer je drugačija ili drugačiji. A možda i netko nešto nauči'', rekla je napadnuta žena. Poručila je žrtvama zločina iz mržnje da ne prešućuju što su proživjeli, nego da prijave zločin stručnim osobama.

Zagreb Pride medijsku konferenciju održao je na simboličnom mjestu – nedaleko od zagrebačkog kluba Super Super, u kojem se prije gotovo dvije i pol godine dogodio zločin iz mržnje kada je na pripadnike LGBT zajednice u klubu bačen suzavac. Do danas taj slučaj nije razriješen. ''Taj slučaj simbolizira svakodnevnicu LGBT osoba u Hrvatskoj. To je ono što mi doživljavamo. Dakle, okreću se glave kada se radi o zločinu iz mržnje'', istaknula je Ana Urlić iz udruge Zagreb Pride.

Prema stanju građanskih i ljudskih prava pripadnika LGBT zajednice, Hrvatska je u posljednjih pet godina nazadovala, pa smo tako s petog mjesta, sada dospjeli na 16. mjesto.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene