Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stao u obranu ministra

Skejo: Hasanbegović ima boljih stavova nego pola današnjeg Sabora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što je tjednik Novosti objavio fotografiju ministra kulture Zlatka Hasanbegovića iz 1996. godine, na kojoj on pozira s ustaškom kapom, oglasio se predsjednik udruge dragovoljaca Hrvatskih obrambenih snaga Marko Skejo i opovrgnuo da se radi o ustaškoj kapi.

'U to doba, 1993., to je bilo naše prvo postrojavanje, odnosno obilježavanje 9. bojne HOS-a. Ja do jučer nisam ni znao da je g. Hasanbegović bio kao gost u našoj postrojbi. Ttu je bilo oko 500 ljudi. Znači ja uopće nisam upoznao g. Hasanbegovića, ali vidim da je najvjerojatnije u tom slučaju bio u našoj postrojbi kao gost. I najvjerojatnije, takav je bio običaj, da se na kraju slikaju s našim obilježjim, u uniforni ili dijelu uniforme. I tog trenutka, vidim po slici, najvjerojatnije je i naš ministar slikao se u kapi od 9. bojne HOS-a. I ne vidim tu uopće ništa sporno, ta kapa, kao i uniforma, dio je opreme 9. bojne HOS-a. Svaka postrojba, 4. brigada, 114. i ostale brigade imale su svaka svoj zaštitni znak. Tako je i 9. bojna HOS-a imala svoj znak, našu paradnu uniformu koja je bila crna sa svim hrvatskim obilježjima - hrvatski povijesni grb', kazao je Marko Skejo te dodao kako ministra ne poznaje osobno. 

Pročitajte i ovo Split: Obilježena 33. obljetnica osnutka IX. bojne HOS-a Postrojavanje na 10. travnja FOTO Na HOS-ovoj obljetnici Skejo, Glasnović, Miljanić...; Šef splitskog SDP-a poslao poruku: "Posveta herojima, a ne Skejinu falsificiranju" Slika nije dostupna NOVI SKANDAL Skejo u Splitu vikao 'Za dom spremni', oglasila se i policija: "Nije bilo potrebe za postupanjem"

'G. Hasanbegovića znam samo iz novina. Nisam ga upoznao ni tada ni kasnije. Znam da je jedan visoki hrvatski intelektualac. Mogu reći da više on škole ima i boljih stavova o svemu ovom nego pola današnjeg Sabora'.

Na pitanje veliča li Hasanbegović ustaštvo Skejo je rekao: 'Nisam vidio ni u jednom kontekstu njegovog izlaganja da on veliča ustaštvo. Ja smatram da je on domoljub, Hrvat, veliki povjesničar koji samo govori istinu iz povijesti naše Hrvatske'.

Na pitanje kako on osobno gleda na ustaštvo Skejo je rekao: 'Okolnosti koje su u to vrijeme bile... tada je hrvatski narod, pod oznakama i ustaškom vojskom, zapovjednikom Antom Pavelićem. Oni su bili težnja za slobodom i neovisnosti Hrvatske države. Kao kompletan narod. Splet okolnosti koje su se desile, neke greške u povijesti, teret koji mi i danas nosimo, ali svakako, taj narod je samo želio samostalnost, slobodu, neovisnost svog naroda i svoje države. Svaki rat... Kažu da je rat kao rijeka poslije kiše. Svaki rat nosi stvari koje ne bi mi željeli. Individualnih zločina ima vjerojatno u svakom ratu. Kad gledamo i jednu i drugu stranu, gledajući iz konteksta II. Svjetskog rata, što su radili ustaše a što partizani, daleko najveće zločine su napravili partizani. A mi to znamo, samo ne voli nitko istinu čuti. Tako isto ono što ministar Hasanbegović govori, govori istinu. I zato ga sada žele ušutkati. A inače, nije atak samo na njega. Atak je na hrvatsku vojsku, na hrvatske domoljube, hrvatski narod i hrvatsku državu'.

'Ne smeta im hrvatska kuna. U povijesti nikad prije nije bila nego u NDH. Kuna im je u lisnici, gdje su popravili svoje obiteljske budžete na krvi hrvatskih branitelja koji su stvorili ovu državu i oslobodili hrvatski narod od omče tuđina', zaključio je Skejo. 

 

 

 

 

 

'Novinar Novosti, Hrvoje Šimičević, listajući u NSB-u arhivu časopisa Nezavisna Država Hrvatska naišao je na tu fotografiju, kao i na nekoliko tekstova potpisanih imenom današnjeg ministra Zlatka Hasanbegovića u kojima on veliča ustaštvo', rekao je u srijedu za Dnevnik.hr glavni urednik Novosti Ivica Đikić, dodajući kako još nisu dobili nikakve službene reakcije.

Objava je izazvala lavinu reakcija kod političara i medija.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene