451826
451826
451826
451826
451826

Marijana Petir: Tražimo da se suspenzije protiv članova HSS-a povuku

  • , 29.09.2016., 10:29
  • Autor:
  • komentara

Marijana Petir obratila se javnosti putem izvanredne konferencije za medije. Progovorila je o nezadovoljstvu s postupcima predsjednika HSS-a, Kreše Beljaka, i to prvenstveno po pitanju suspenzija članove te stranke među kojima je i ona.

 
 
 
 
Marijana Petir na press konferenciji o suspenzijama članova HSS-a (Video: Dnevnik.hr)
Marijana Petir na press konferenciji o suspenzijama članova HSS-a (Video: Dnevnik.hr)

Hrvatska europarlamentarka i suspendirana HSS-ovka Marijana Petir poručila je srijedu kako traži "suspenzije svih suspenzija" u HSS-u jer nisu u skladu sa zakonom, dok je koprivničko-križevački župan Darko Koren optužio sadašnjeg predsjednika HSS-a Krešu Beljaka da je u 112-godišnjoj povijesti stranke nakon Puniše Račića napravio najveću štetu HSS-u.

"Postupak o suspenziji koji je pokrenuo Beljak protiv više od 100 članova HSS-a nije pošten ni pravedan, niti je u skladu sa Statutom, zakonom, Ustavom i Konvencijom o ljudskim pravima, i mi smo zbog toga uložili argumentirane žalbe", poručila je Petir s izvanredne konferencije za novinare.

Suspenzije, ističe, nisu u skladu sa zakonskim propisima, niti su obrazložene, pa suspendirani niti ne znaju što im se stavlja na teret.

"One su generičke i svi članovi su dobili jedinstven tekst, iako vrlo vjerojatno nemaju svi iste uloge, pa tražimo da se te suspenzije povuku", rekla je Petir koja također traži odgodu Izborne skupštine HSS-a jer im nije omogućeno da sudjeluju u izbonim procesima.

Osim toga, dobila je informaciju da je Beljak suspendirao i neke članove Nadzornog odbora i Časnog suda, što nije pošteno.

"To su tijela stranke koja trebaju utvrditi jesu li postupci u skladu sa Statutom i zakonom. Imam puno povjerenje u Nadzorni odbor i Časni sud da će po našim podnescima poduzeti primjerene mjere, a tu ključnu ulogu sada ima Nadzorni odbor, jer smo mi, osim što smo zatražili argumentirano isključenje gospodina Beljaka iz stranke i nadzor donešenih odluka, ovog tjedna zatražili od Nadzornog odbora da suspendira sve suspenzije jer nisu utemeljene, te da nam se omogući da i dalje s ponosom budemo članovi HSS-a", rekla je Petir.

U kontaktu su, kaže, s Ministarstvom uprave koje su obavijestili o aktivnostima koje nisu u skladu sa zakonom.

"Naša najveća briga je u segmentu koji se dogodio tijekom kolovoza, kada je Beljak spojio HSS s HSS-om braće Radić, bez da se HSS braće Radić prethodno ukinuo i bez da su njihovi članovi ušli u HSS. Po Zakonu o političkim strankama spajanje dviju stranaka nije moguće, a to je Beljak učinio jer je spojio te dvije stranke i kooptirao mimo Statuta i zakona dužnosnike HSS-a braće Radić u tijela naše stranke. Pitali smo Ministarstvo uprave je li Beljak time prekršio svoje ovlasti i ustvari ukinuo postojeći HSS, koji znamo već 113 godina", kazala je Petir.

Članstvo stranke, za koje tvrdi da se zbog posljednjih događaja osipa, pozvala je na jedinstvo te da ne vraćaju članske iskaznice.

Na pitanje jesu li neke suspenzije povučene, odgovorila je kako nema takve informacije.

''Nemamo nikakvu informaciju da su neke suspenzije povučene niti se to radi tako da netko nazove 'voljenog vođu' i pokaje se pa da se suspenzija povuče''.

"Ovo je nezabilježen koncept kontrolirane demokracije, koju provodi naš predsjednik Beljak. Po tom konceptu on može ostati predsjednik do kada je živ jer u svakom izbornom procesu on prvo eliminira svoje protivnike, suparnike i delegate koji o tome trebaju odlučivati i ostane sam. Mislim da je to sumrak stranačke demokracije", rekao je koprivničko-križevački župan Darko Koren.

Ljudi na terenu su, tvrdi Koren, razočarani stanjem u stranci i mnogi je napuštaju.

"U 112 godina povijesti HSS-a, poslije Puniše Račić, Krešo Beljak je napravio najveću štetu HSS-u. Puniša Račić je pucao u čelnike HSS-a, a Beljak je pucao u cijeli HSS'', ustvrdio je Koren.

Ustvrdio je kako je na današnju konferenciju za novinare podršku došlo dati sedam od 21 županijske organizacije. "To je trećina svih u Hrvatskoj, a ako to predsjedniku i potpredsjednicima nije alarm za uzbunu, onda su oni u problemima", poručio je Koren.

 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se