Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Investicije, rezanje troškova...

Maras: Činjenica je da smo podbacili

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras u priznao je da je Vlada podbacila u investicijama, i rezanju troškova u državnoj upravi.

Ministar Maras prozvao je sindikate da nisu dobri partneri već nerazumni u svojim traženjima, objavio je Media Servis. 'Rebalans će biti tehnički, deficit bi trebao ostati na razini na kojoj je planiran, znači ispod 10 milijardi kuna', rekao je Maras. 'To je pet milijardi manje nego 2011. godine kada je gospodarstvo bilo za dva posto jače nego što je danas jer ćemo u ovoj godini vjerojatno izgubiti dva posto BDP-a. Dakle, preokrenuli smo trend i pokazali da možemo biti štedljiviji', rekao je Maras.

Pročitajte i ovo Ilustracija Važna stvar Jedna od najvećih investicija u hrvatski turizam: Hotelski div počinje s gradnjom Gordan Maras i Krešimir Macan Tko zna više? Maras prozvao Macana, brzo mu stigao odgovor: "Drago mi je zbog toga..."

'No, podbacili smo jer smo željeli smanjiti troškove u dijelu zaposlenih u državnoj upravi, a oni nisu ništa manji što zbog onog što je ostavila bivša Vlada, što zbog sindikata', kaže Maras. Upravo dio sindikata javnih službi nerazuman je kada inzistira na pravima zbog kojih se država iz godine u godinu zadužuje, smatra Maras.

>> Proračun neće izdržati, povećat će se i deficit

'Očito nas čeka tu vrlo ozbiljan razgovor pa možda i otkazivanje nekih kolektivnih ugovora jer drugačije očito situaciju ne možemo riješiti', istaknuo je Maras koji za primjer uzima zahtjev za isplatom božićnica. 'Znači, mi moramo posuditi novac da bi isplatili božićnice koje gospodin Ribić želi. To je totalno nerazumijevanje situacije i u biti, rekao bih, svrha sam sebi. Da bi imao oko čega postojati, pregovara se oko tih prava', rekao je Maras.

Osim u smanjivanju troškova u državnoj upravi, Maras priznaje i kako je Vlada podbacila u investicijama.

'Činjenica je da smo podbacili u ovoj godini što se investicija tiče. To ne treba skrivati. Činjenica je da su ciljevi dosta optimistično postavljeni, činjenica je da velikih investicija nema, a činjenica je i da su mnogi projekti stajali godinama u ladicama i da treba vremena da se oni pokrenu', pojašnjava Maras.

Ipak svjetla na kraju tunela ima, smatra ministar i podvlači da je Hrvatska jedina zemlja u regiji za koju se iduće godine predviđa rast.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene