Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mnogi odlaze van

APSURD U ZDRAVSTVU Manjka ih 12.000, a država ne dopušta njihovo zapošljavanje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kako je moguće da nam s jedne strane nedostaje 12 tisuća djelatnika - a na burzi je više od dvije tisuće nezaposlenih sestara? Pitali smo Tanju Lupieri, predsjednicu Hrvatske udruge medicinskih sestara.

Što je sada prepreka zapošljavanja medicinskih sestara i tehničara?

Pročitajte i ovo Ilustracija Proricanje sudbine Poslodavci krenuli dalje od životopisa: Za odluku o zapošljavanju potrebna je i potvrda gatara i feng shui majstora Alen Mrvac, Moj Posao Dugo je bilo na vrhu Donedavno najtraženije zanimanje više nije toliko traženo: "Došlo je do pada broja oglasa za 30 posto"

Uredba Vlade prema kojoj ne možemo zaposliti medicinske sestre. Njih je na burzi trenutno 2100. U sustavu ih manjka, prema podacima, 12.000. Sestre puno rade, prekovremene sate, umorne su i treba zaposliti puno sestara.

A zašto ih se ne zapošljava? Koja su opravdanja ministarstva?

Mi čekamo zamolbe i čekamo pozitivan odgovor, zapravo, nadamo se pozitivnom odgovoru i razumijevanju od strane ministarstva da odobri zapošljavanje jer zdravstveni sustav zapravo počiva na medicinskim sestrama, njih je najveći broj, ali i njihova odgovornost je velika i broj medicinskih sestara je izuzetno važan jer utječe i na sigurnost bolesnika u bolnicama.

Što ako se dogodi incident? Primjerice jedna sestra tijekom vikenda - ima dvije krizne situacije? Tko će odgovarati?

Medicinska sestra neće. Ona je raspoređena tako kako je raspoređena. Ne ovisi o njoj, ona se vrlo požrtvovno brine za sve svoje pacijente, bilo njih dva ili dvadeset, a najčešće ih je bliže dvadeset. Organizirana je koliko može biti, ali često je u popodnevnim i noćnim smjenama sama.

Vaša poruka ministru Nakiću? Što treba rješavati?

Zapošljavanje medicinskih sestara svakako. Sestre se obrazuju, treba im priznati stupanj obrazovanja i za to im dati odgovarajuću financijsku naknadu i mi ćemo kao do sada biti brižne, ljubazne, požrtvovne i sve ono što se očekuje od medicinske sestre. Jer mi volimo svoj poziv, radit ćemo koliko god možemo, ali tražimo i razumijevanje za naš rad i pomoć u tome, svakako.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene