Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za Božić pa onda u ožujku

Kosor bi božićnice u dva dijela, sindikati ne bi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijerka Jadranka Kosor predložila je danas sindikatima javnih i državnih službi isplatu božićnice u dva dijela.

Kosor je predložila da božićnica, koja bi prema Kolektivnom ugovoru trebala iznositi 1250 kuna, bude isplaćena u dva dijela - prvi dio od 625 kuna isplatio bi se prije Božića, a ostatak u ožujku iduće godine.Predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske Spomenka Avberšek izjavila je nakon sastanka s premijerkom da će sindikati koji predstavljaju više od 240.000 zaposlenih u javnim i državnim službama taj prijedlog razmotriti na svojim tijelima te se ubrzo očitovati o njemu. No, prema prvim reakcijama sindikalnih čelnika koje su iznijeli novinarima pred Banskim dvorima, male su šanse da prijedlog bude prihvaćen. Predsjednik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić izjavio je kako Kolektivni ugovor za državne službenike i namještenike jasno kaže da se božićnica u iznosu od 1250 kuna mora isplatiti do 31. prosinca tekuće godine.

Pročitajte i ovo Hrvoje Krešić i Matija Kroflin - 4 (Ne)zadovoljni sindikati Sprema li se novi štrajk? "Nije točno da je ovo najveće povećanje plaća. Rast 90-ih bio je veći od ovog što je sada na stolu" Anja Perković i Krešimir Sever - 4 Krešimir Sever Plaća za prosinac bila je 3 posto niža od one za studeni: "Od tih pomaka uvijek najviše koristi imaju poslodavci. Tu se netko debelo bogati"

>> Kosor ne bi o Sanaderu: 'Javnom sektoru božićnice od 625 kuna'

Vlada je zakasnila s početkom pregovora

Vlada je zakasnila s početkom pregovora o božićnicama, jer se o tome ne može početi pregovarati pred sam Božić, smatra Jagić. Na novinarski upit što ako nema novaca za puni iznos božićnice Jagić je rekao: 'Za policijske službenike i zaposlene u MUP-u, za zdravstvo i za školstvo mora biti novaca, jer mi smo stupovi države'. Avberšek pak kaže kako je 'morala izdvojiti sustav zdravstva' iz prijedloga o božićnici u dva dijela jer je već 11.000 do 12.000 od ukupno 60.000 zaposlenih u zdravstvu dobilo božićnice u iznosu od 1250 kuna.

Odluka sindikata sutra

Rekla sam premijerki da bi to stvorilo dodatni nered u sustavu zdravstva i mislim da je ona to shvatila, kazala je Avberšek dodavši kako će u slučaju neisplate punog iznosa sindikati u zdravstvu preporučiti svojim članovima da taj iznos dobiju sudskom tužbom. Sindikati će vidjeti kakvu će odluku u vezi božićnice Vlada sutra donijeti, pa će onda odlučiti kako će reagirati, rečeno je novinarima. Premijerka Kosor jutros je najavila da će Vlada na sutrašnjoj sjednici donijeti odluku o visini božićnice, a ona će iznositi 625 kuna. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene