Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Premijerka optimistična, podaci porazni

Mala općina u Srbiji uspješnije privlači ulaganja nego cijela Hrvatska!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nove loše vijesti vezane za daljnji pad investicija dolaze iz HNB-a čiji analitičari ne dijele premijerkin optimizam.

Brojke ne slute na dobro. Unatoč Vladinim najavama o snažnijem privlačenju investitora pad će se očigledno nastaviti. U prva ovogodišnja 3 mjeseca u Hrvatsku je uloženo svega 129 milijuna eura. Ako i ostalih 9 pritok bude sličan, izvjesno je da će ova godina ulagački biti mršavija od prošle koja je također bila jako loša.

Pročitajte i ovo Nevrijeme u Srbiji tragedija Nevrijeme u susjedstvu odnijelo žrtvu: Poginula žena, uništeni usjevi ključne izvozne kulture... Poplava kod Užica u Srbiji Jedna osoba poginula VIDEO Apokaliptične scene u Srbiji: Spašavali žene i dvogodišnje dijete iz bujice, auti zarobljeni u vodi...

Stručnjaci UN-a upozoravaju da u Hrvatskoj vlada otpor prema stranim ulaganjima. 'Administrativne barijere se ne ukidaju dovoljno brzo, dapače dođu novi Zakoni koji još više zakompliciraju situaciju', objašnjava Branko Vukmir, posebni savjetnik UNCTAD-a.

Vukmir ukazuje na preduge birokratske procedure. Smatra da je ukidanje Agencije za strana ulaganja neshvatljivi potez Vlade. A neshvatljivo je i da Hrvatska godinama odbija toliki novac. 'Brijunska rivijera se godinama, točnije 10-12 godina, ne može aktivirati. Katarski šeik nudi stotine milijuna milijarde za terminale, to se ignorira, golf na Srđu je propao. To su  silne propuštene mogućnosti', dodaje.

U prošloj godini Srbija je, prema UN-ovim podacima, privukla milijardu i 300 milijuna dolara, a Hrvatska uključujući kružna ulaganja nešto više od 500 milijuna dolara. Ilustracije radi samo mala srbijanska općina Inđija u zadnjih 5 godina privukla je oko 700 milijuna ulagačkih dolara.

Talijanski investitor koji je u Zagrebu otvorio tvornicu radijatora objašnjava zašto ulagači trenutno više vole Srbiju od Hrvatske.
'U zadnje dvije godine Srbija ulagačima daje 5000 eura za svakog novog zaposlenog u proizvodnji. Omogućuju financiranje za niskim kamatama i nude zemljišta i prostore vrlo povoljno', objasnio je Giovanni Favalli.

UN ovi podatci također pokazuju da su Hrvatsku u prošloj godini u investicijama nadmašile i Albanija ali i mala Crna Gora.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene