Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Velike razlike

Po razvijenosti prestigli veliki grad, no nisu svi zadovoljni: "Ubila me ova betonizacija"

Aktualno Galerija Makarska; ilustracija - 4 Makarska; ilustracija - 4 Foto: DNEVNIK.hr Makarska; ilustracija - 3 Makarska; ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr Makarska; ilustracija - 2 Makarska; ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Makarska; ilustracija - 1 Galerija 1/4 >>
U razmaku od samo stotinjak kilometara goleme su razlike u razvijenosti. Makarska je prešla i Split, a na začelju liste našla se jedna od susjednih općina, Gradac.

Tmurna i kišna zima diljem Makarske rivijere sa sobom nosi zatvorena vrata i prazne ulice. Život je teži izvan ljetne sezone.

"Težak. Za ribara je težak. Ide se ujutro u četiri sata i dođe se oko dva-tri sata. 12 sati se radi svaki dan. Dižemo se rano i tako..." ispričao je Ante Križanić iz Podgore.

Nije jedini koji ne živi od turizma, ali svakako je u manjini. Upravo je turizam jedan od ključeva razvijenosti Makarske, koja je svrstana među prvih 10 posto u državi.

"Oni koji imaju apartmane, oni dobro žive. Dok imate i ovu drugu, socijalnu Makarsku. To su ljudi koji nemaju privilegij da imaju dodatan apartman, sobu. I oni ne žive toliko dobro", podijelio je s novinarkom Brunom Papić gradonačelnik Makarske Zoran Paunović.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković - 8 izjava nakon sjednice HDZ-a Plenković ne zna ništa o aferama svojih stranačkih kolega, ali zna kakav je Milanović: "To je čista zavist i zloba"

Zato se novinarka Dnevnika Nove TV uputila saznati što bi Makarani najradije promijenili.

"Možda bi bilo još bolje poboljšati zdravstvenu zaštitu", misli gospođa Jasna Moravić.

"Ja sam pravi Makaranin, tako da meni odgovara. Samo me ubila ova betonizacija, to je katastrofa", požalio se Joško Puharić.

"Dosta toga zimi ne radi što ljeti radi. Za dosta stvari koje su potrebne moramo ići u Split", upozorio je Rino Pantelić.

Niska stopa nezaposlenosti, prihodi, obrazovanje... Makarsku su pozicionirali i ispred Splita. S druge strane, na tek pola sata vožnje put juga, Općina Gradac spada među najnerazvijenije.

Pročitajte i ovo Cijena hrane - 2 Nemojte se previše nadati Pale su cijene sirovina, hoće li pojeftiniti i hrana? Građani sumnjičavi, a ministrica odgovara: "Neće se smanjivati odmah"

Pročitajte i ovo 26. obljetnica mirne reintegracije - 4 obljetnica reintegracije Podunavlja Od mirne reintegracije prošlo je 26 godina, no Vukovarce se i dalje razdvaja: "Djecu treba zbližavati, politika se to ne usudi učiniti"

Glavnim razlozima za takvu situaciju načelnik općine Gradac vidi u lošoj cestovnoj infrastrukturi, prometnoj izoliranosti te nepostojanju alternative javnog prijevoza. 

Opada i broj stanovnika. Ni turistički prihodi nisu puno pomogli. Skromniji mještani kažu da su zadovoljni životom, ali priželjkuju bolju prodaju.

"Da je prodaja dobra, onda bi mi se najviše sviđalo", rekao je gospodin Ante.

Ali ni ovako nije loše, dapače. A prodaje će biti na ljeto.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene