Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Pulski monstrum o ubojstvu djece: 'Oni su dio mojih neprijatelja'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čitanjem optužnice i saslušanjem prvih svjedoka na Županijskom sudu u Puli pod predsjedanjem sutkinje Marije Budimir počelo je suđenje 47-godišnjem Damiru Voškionu, optuženom za dva teška ubojstva i tri ubojstva članova svoje obitelji.

Glavna je rasprava počela u odsutnosti optuženika pošto je liječnička vještakinja iz Zagreba Ivana Pekov-Čović utvrdila kako Voškion nije u stanju pratiti glavnu raspravu pa je vraćen u bolnicu za osobe lišene slobode u Zagrebu, a dokazni će se postupak provesti u nazočnosti njegova branitelja po službenoj dužnosti odvjetnika Mirka Jurkića.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Voškionu produljen pritvor za još dva mjeseca Slika nije dostupna Ubojici iz Pule produljen pritvor, pokrenuta i istraga

'Optuženom Voškionu sudi se da je počinio kaznena djela u neubrojivu stanju, odnosno pod utjecajem paranoidne psihoze te u stanju u kojem nije mogao shvatiti značenje svog djelovanja niti upravljati svojim postupcima', izjavio je za novinare zamjenik županijskoga državnog odvjetnika Josip Miletić. 

Dodao je kako su stoga vještaci nesporni te su, nakon što je Voškion dovezen u Pulu iz zagrebačke bolnice za osobe lišene slobode, utvrdili da nije u stanju pratiti raspravu. Po njegovim riječima sud će u tijeku postupka utvrditi kako je on počinio ta djela te donijeti odluku o smještaju u psihijatrijsku ustanovu. 

Nažalost, u Hrvatskoj ne postoji mjesto na kojem bi se ovako opasna osoba mogla liječiti. Na to je u nekoliko navrata danas upozoravala sudska vještakinja. U Hrvatskoj nema ni jedan bolnički odjel u kojem bi se s maksimalnom sigurnošću mogli čuvati okorjeli zločinci poput Voškiona.

>> Počinje suđenje pulskom monstrumu Damiru Voškionu

On je optužen da je 8. studenoga prošle godine oko 19 sati u stanju paranoidne psihoze u obiteljskoj kući u Rohregerovoj ulici u Puli najprije građevnim čekićem ubio oca Renata (70), a zatim brata Deana (40) pucajući mu u zatiljak iz pištolja 'crvena zastava' kalibra 7,65 mm. Nakon ubojstva oca i brata otišao je u stan obiteljske kuće u kojem je živjela Deanova obitelj i s dva metka u glavu ubio nevjestu Natašu (36) te njihovu djecu, sedmogodišnju Karlu i dvomjesečnog Maura.

Nakon čitanja optužnice Miletić je zatražio da se pregleda fotodokumentacija i pročitaju nalazi o balističkom i toksikološkom vještačenju, što je i prihvaćeno. Otac ubijene Nataše Stojan Petković kazao je kako će u drugom, zasebnu, postupku njegova obitelj zatražiti naknadu štete.

Optuženikova majka Milena Voškion u svom je iskazu kazala kako se toga kobnog dana nalazila u bolnici u Lovranu te da ju je upravo dan kad se dogodila ta obiteljska tragedija Damir sa svojim 16-godišnjim sinom trebao posjetiti u bolnici.

'Obiteljski odnosi bili su jako dobri premda se Damir u zadnje vrijeme žalio na bolove, odnosno da je bolestan te tvrdio kako mu liječnici ne vjeruju', kazala je Milena Voškion. Dodala je kako je nekoliko dana prije tragedije govorio da ga svi žele otrovati, da se ponašao vrlo čudno te, kako je rekla, 'više nije želio ni popiti kavu s roditeljima jer je smatrao da ga i oni žele otrovati'.

Govoreći o odnosu s bratom Deanom, rekla je kako su oni bili u dobrim i korektnim odnosima, a Natašin otac Stojan Petković to je zanijekao, tvrdeći kako se nisu ni pozdravljali.

'Nisu se ni pozdravljali i zato nije istina da su odnosi bili dobri. Zapravo njihovi odnosi su se poremetili od kada je optuženik prije osam godina okrutno ubio Deanova psa ljubimca', kazao je Petković.

Suđenje se nastavlja saslušanjem drugih svjedoka.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene