Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slučaj privukao pozornost Ministarstva

Majci odgođen zatvor zbog alimentacije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon naše jučer objavljene priče o Vukovarki koja je zbog kašnjenja plaćanja duga za alimentaciju osuđena na deset mjeseci zatvora, sud je ponudio odgodu.

Iako tvrde kako nisu krivi, cijeli slučaj ipak je privukao pozornost Ministarstva pravosuđa, ali i ponovno pokazao sve propuste u sustavu plaćanja alimentacije. S hrpom papira, Sonja je cijelo jutro bila na sudu. Odlazak u zatvor za sad joj je samo odgođen, iako je sve zaostatke alimentacije nakon razvoda, kad je ostala bez imovine, posla i djeteta platila. Kći živi s njom već tri godine, ali sud tvrdi da nije pogriješio.

Pročitajte i ovo Miljacka Privezani zajedno Užas u Sarajevu: Iz Miljacke izvučena tijela majke i četverogodišnjeg djeteta Plaćanje alimentacije - 6 Dosta je bilo Država je smislila rješenje za sve one roditelje koji ne plaćaju alimentaciju za djecu

'Da sam potkovana s takvim zakonskim znanjem, ja ne bih imala odvjetnika, branila bih se sama. Samo da ja sutra ne idem u zatvor, to je jedino moje saznanje, što ne znači da, ako ne donesem određenu dokumentaciju, ako mi to ne uvaže, da za tjedan dana neću ići u zatvor', kaže Sonja Vidaković

>> Majka mora u zatvor zbog alimentacije za kćer

I dok je Sonja u teškim uvjetima svoje ispunila, njezin bivši suprug sada se ubraja u 90 posto onih koji alimentaciju ne plaćaju. 'Kod utvrđivanja uzdržavanja problem je da se često ne mogu utvrditi pravi prihodi, prave imovinske prilike osobe koja je dužna uzdržavati dijete, bilo zato što radi 'na crno' ili se bavi nekom sivom ekonomijom ili radi neprijavljeno. Imate mnoštvo vlasnika privatnih tvrtki ili obrtnika koji su prijavljeni na minimalne iznose', kaže odvjetnica Ljubica Matijević-Vrsaljko. 
 

Uz postupak uzdržavanja, problem je i kod naplate alimentacije. Isplate obavlja Centar za socijalnu skrb koji je s više od 150 drugih ovlasti pretrpan poslom, smatra oporba. Sonja je svoje otplatila. Zatvor joj je odgođen, ali iscrpljujuća borba sa sudovima i Centrom za socijalnu skrb tek počinje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene