Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Magazin Provjereno

RADNICE PRIJAVILE RAVNATELJICU "Kupovala je od hrane za svog psa pa do faširanog mesa"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Magazin Provjereno donosi gotovo pa nevjerojatnu priču čija je radnja smještena u Poliklinici Zagreb u kojoj su se događale razne financijske malverzacije.

Dvije radnice Poliklinike Zagreb, ustanove u vlasništvu Grada Zagreba, smogle su hrabrosti i snage i prijavile malverzacije ravnateljice te ustanove, i to pod cijenu otkaza.

Javile su se na sve instance iznad ravnateljice, međutim, ništa se nije dogodilo. Dapače, pokušaj da se utjera strah među djelatnike razbuktao se. Pa su tako imale i kameru u svlačionici kako bi ravnateljica mogla pratiti svaki njihov korak. Pri tome se ista ta ravnateljica služila službenom karticom u privatne svrhe, s računovotkinjom si je isplaćivala kredite, angažirala vanjske tvrtke koje su prilagale nevjerodostojne račune.

Sve te nepravilnosti otkrio je i kontrolni ured Grada Zagreba i to prije godinu dana. I nikome ništa. Zato su naše sugovornice same podignule kaznenu prijavu, kada već to nisu učinili oni koji su trebali.

Pročitajte i ovo Centar zatajio bolest posvojene djece - 9 donosi Provjereno Centar je majkama posvojenih dječaka prešutio stravičnu istinu, a onda ih dodatno šokirao: "Nisam vjerovala svojim ušima" Provjereno: slučaj Damira Škare - 4 Škarina žrtva Prvo ju je silovao pa su je pokušali ušutkati: "Bilo je strašno, ali sve bih ponovno učinila"

"Imamo račune na kojima se vidi da je naša bivša ravnateljica kupovala od hrane za psa pa do faširanog mesa", tvrdi Valentina Gagić.

"Ovdje imamo miješano mljeveno meso, svinjski but mljeveni, carsko meso, juneći but", nabraja Vesna Čanović.

Ravnateljica je kupovala gotovu hranu za domjenak, ali sebi svježe meso. Kupovala je u više navrata u dućanu za kućne ljubimce - loptice, hranu, kosti za svog psa. Ali, to nije sve.

"Imamo i opomenu plaćenog računa telefonskog s adrese kuće, znaći plaćali smo i telefon s kućne adrese", prisjeća se Vesna.

"Kada sam prijavila da je bivša ravnateljica uzela 5 tisuća kuna iz blagajne, srećom smo tražile da se potpiše da ih uzima, onda je, kad je ipak gospodin predsjednik Upravnog vijeća pitao što je s tim jer nije pravdala račun godinu i pol dana, ona rekla da to blagajnica nije proknjižila", priča Tina.

Novac je uzela 2013. godine, a pravdala ga je računom u 2015. Postoje i računi za gorivo diesel, iako su svi službeni automobili ustanove benzinci... ima tu svega.
Kada su radnice to otkrile odmah su reagirale - išle su prijaviti prvim instancama - Upravnom vijeću i Gradskom uredu za zdravstvo.

"Išli smo se posavjetovati s pročelnicom Gradskog ureda i ona nam je rekla da smo mi gubitaši, prije svega neradnici", priča Tina.

Ustanova u stopostotnom vlasništvu grada

Radi se o ustanovi u stopostotnom vlasništvu Grada Zagreba.  To je tvrtka koja obavlja zdravstvene preglede koji se plaćaju i to do 1000 kuna. Tu i tamo neke od pregleda Grad sufinanacira, primjerice za sportaše. Osim vlastite zarade, dobivaju novac i iz proračuna Grada Zagreba.

"Postoji puno dopisa gdje bivša ravnateljica gradskom uredu piše kako teško poslujemo, kako je potrebno pomoći i dalje", priča Vesna.

"Kad smo čuli da smo gubitaši, mi smo ostali iznenađeni. Pa naravna stvar, jer mi znamo koliko novaca ide svakodnevno preko naše blagajne, ali nismo znali gdje se taj novac gubi. E onda kasnije kad smo došli do dokaza onda nam je postalo jasno zašto smo mi to gubitaši", kaže Tina.

Prijavile su stvar inspektoratu rada, poreznoj, ministarstvu zdravlja... I tada se stvar pokreće. Ravnateljica je u tom trenutku bila na bolovanju.

"Dobila je povredu na radu, pala je sa fotelje, i otišla je na bolovanje, sa bolovanja je direktno otišla iz firme. Dobila je sporazumni otkaz", kaže Vesna.

U kolovozu prošle godine sama je zatražila otkaz koji je Upravno vijeće i potvrdilo.
U malverzacijama ravnateljica, naime, nije bila sama.

 "Nakon nje otišle su i tri kolegice zajedno s njom. Otišle su na bolovanje koje je trajalo 7 mjeseci", kaže Vesna.

Jedna od njih je i računovotkinja.

Tina: "Gospođa iz računovodstva je otišla na bolovanje i odnijela ključ od računovodstva sa sobom. Dakle, mi nismo mogli ni plaće isplatiti, nismo mogli ni naše obveze prema našim dobavljačima obavljati. Nismo mogli ništa, a kad smo i to prijavili Upravnom vijeću nitko nije reagirao."

Pa su se obratile onome na vrhu sustava u kojem rade - gradonačelniku.

"Poslao je Gradski ured predstavnika Gradskog ureda za zdravlje i našeg predsjednika Upravnog vijeća koji su došli da to pogledaju. Međutim zatvorena vrata nisu ni vidjeli, nego su došli, popili kavu i otišli'', kaže Vesna.

Pa su mu pisale opet! Nakon dva tjedna u Poliklinici se pojavio kontrolni ured grada Zagreba. Računovodstvo se konačno otvorilo i sav užas izašao na vidjelo, sve ono za što nitko nije ni znao!

"Pronalazili su načine kako da si povećaju svoja osobna primanja direktnim uplatama s našeg konta na svoj račun", kaže Vesna.

Nepravilnosti su opisane na 16 strana tog kontrolnog nadzora. Računovotkinja si je u razdoblju od siječnja do rujna 2015. godine isplatila 190 sati prekovremenog rada. A zakonom je dopušteno 180, i to u jednoj godini!

"Gospođi iz računovodstva je plaćano s našeg žiro-računa na njen privatni svaki mjesec nekakvi novci na ime nekakvog kredita ili nečega", kaže Tina.

"Tu je radio domar odnosno osoba koja je samo otvarala i zatvarala našu ustanovu, a prema kontrolnom uredu računi su za te usluge bili takvi da se tijekom mjeseca na kraju 6 do 10 tisuća kuna plaćalo za to'', kaže Vesna. 

Također su i ravnateljica i računovotkinja s računa poliklinike na svoje privatne tekuće račune prebacivale određene iznose u ime otplate kredita, no isto to nije pronađeno u obračunskim listama. Osim toga, inspektorima kontrolnog ureda dostavljene su evidencije radnog vremena za obračun plaće samo za siječanj 2015. godine jer, naime, sve ostale odnijela je glavna sestra sa sobom na bolovanje.

Što se dogodilo nakon kontrolne inspekcije?

"Jedno veliko ništa", kaže Vesna.

Šturi odgovori

Zatražili smo razgovor s pročelnicom Gradskog ureda za zdravstvo, također smo zatražili i razgovor s pročelnikom kontrolnog ureda koji je na kraju krajeva sve nepravilnosti i otkrio, međutim nitko nije stao pred naše kamere.

Stigao nam je odgovor iz gradske uprave, ekspresno. Ali mi nismo postavili pitanje, već samo zatražili razgovore na temu Poliklinike Zagreb.

Dobili smo tek šturi odgovor kako državne institucije provode istragu pa upravo iz tog razloga nitko ne smije ništa komentirati.

Polikinika Zagreb nakon odlaska ravnateljice bila je obezglavljena 6 mjeseci.
Ali su nastavili raditi i zarađivati. Imaju 40-godišnju tradiciju. Vesna tamo radi 34 godine, Valentina 35. Prošli su kroz preimenovanja, seljenja, pripajanja, ali ovako nešto nikada nisu doživjele. Zato nisu mogle šutjeti, zato su one podignule kaznenu prijavu.

Posao se odradio tako da je raspisan novi natječaj za ravnateljicu Poliklinike.
Samo se jedna osoba javila na natječaj - ravnateljica Zavoda za vještačenje, rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom.

A bivša ravnateljica poliklinike odlazi raditi upravo u taj isti Zavod za vještačenje.
Pokušali smo doći i do predsjednika upravnog vijeća, ali bez uspjeha.

Dva tjedna nakon imenovanja nova ravnateljica napravila je sistematizaciju rada.
I to tako da su žene koje su se bunile protiv nepravde degradirane!
A one koje su otišle na bolovanje, kad je stara ravnateljica dala otkaz taj tren kada je izabrana nova, vratile su se na posao.

"Kolegica protiv koje je kontrolni ured pronašao niz nepravilnosti nastavila je raditi u računovodstvu", kaže Vesna.

U dopisu koji smo dobili iz Grada piše kako dotična više ne radi računovodstvene poslove već knjigovodstvene.

Premda su angažirali vanjski računovodstveni servis, u računovodstvu Poliklinike i dalje sjedi samo ona. Nitko ne smije ništa reći, među zaposlenicima vlada strah.

 "Pa naravno, zato nam i je tako jer se svi mi bojimo, jer vam se odmah prijeti. Kad vam netko kaže da ćete ostati bez radnog mjesta svatko se povlači. Svatko se boji. I ja se bojim, ali neću dozvoliti takvu nepravdu. Neću dozvoliti da mi netko krade ono što zarađujem, moj kolektiv i ja, i da me još pri tome, molim vas, lijepo omalovažava, degradira i da me mobingira i još mi se prijeti otkazom! Pa gledajte samo malo, pa stvarno nisam bez pameti", kaže Tina.

Godinu dana od utvrđivanja nepravilnosti

Godina dana prošla je otkad je kontrolni ured utvrdio nepravilnosti. Dodajmo da se kontrolirala jedna godina poslovanja.

A utvrđeno je kako nedostaje registrator sa svim računima jedne od prethodnih godina. Što se i kako radilo točno, još se ne zna. Pa bez gradskog proračuna više ne mogu.

Zaposleni su internist i ginekolog, a nijedan pregled nisu obavili!  Još jednom ponovimo kako su one koje su krađu prijavile degradirane, a one koje su krale i varale neokrznute.

Cijelu priču pogledajte u priloženom videu magazina Provjereno.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene