Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rasprava o pismu

HHO: M. Sanader su ugrožena ljudska prava

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski helsinški odbor (HHO) slaže se da su Mirjani Sanader, supruzi bivšeg premijera, bila ugrožena stanovita ljudska prava, izjavio je večeras novinarima predsjednik te nevladine udruge Ivan Zvonimir Čičak nakon sjednice izvršnog odbora HHO-a.

Čičak je rekao da članovi izvršnog odbora HHO-a imaju različite stavove o blokiranim bankovnim računima i sličnom. 'Radi se o nijansama i o razlikama u pristupu cijelom problemu', kazao je.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Istražili smo Zašto Austrijanci dopuštaju snimanje Sanadera? Slika nije dostupna Josipović zaratio s Čičkom Josipović vs. Čičak: 'Nigdje i nikad nisam zagovarao tzv. treći entitet'

>> Ekskluzivno Doris Pack: Sanader je učinio mnogo za Hrvatsku!

Govoreći o tajnosti bankovnih računa Ivan Zvonimir Čičak je kazao kako pojedini članovi izvršnog odbora HHO-a smatraju da je tajnost računa svetinja, dok neki smatraju da u tome prevagu ima interes javnosti.

'Bankovni računi su tajni i o njima se ne bi smjelo pisati. Ako je netko provalio bankovnu tajnu to je kazneno djelo', ocijenio je ustvrdivši kako su Mirjani Sanader ljudska prava prekršena i neisplatom osobnog dohotka koji prima preko računa u banci.

Paradoksalnom situacijom smatra to što HHO mora raspravljati o tome kako Mirjani Sanader nisu isplaćene dvije plaće dok u Hrvatskoj 85 tisuća ljudi uopće ne prima plaće, a radi.

Čičak je rekao da smatraju da su pojedini mediji kršili njezina ljudska prava, te da je u zemlji stvorena jedna histerična atmosfera.

'Ovo je poseban slučaj u kojem vrijede posebni kriteriji'

Predsjednik HHO-a ocjenjuje kako je taj slučaj, kada se radi o jednom bivšem premijeru i njegovoj obitelji - poseban slučaj. 'Ovo je u svjetskim razmjerima egzemplarno da jednog premijera policija hapsi na cesti u drugoj državi', rekao je. Dodao je da je to poseban slučaj u kojem 'nažalost vrijede posebni kriteriji'. Istaknuo je i da pravila novinarske struke govore da i žrtve, optuženi ili osumnjičeni u nekom postupku, a pogotovo njihove obitelji moraju imati poseban tretman.

Sjednica je bila zatvorena za javnost jer Mirjana Sanader ne dopušta da se o sadržaju njezinoga pisma raspravlja putem medija.

Supruga bivšeg premijera Ive Sanadera koji se nalazi u austrijskom pritvoru u pismu se HHO-u požalila zbog kršenja ljudskih prava prema njoj i njezinoj obitelji, ponajprije od strane organa vlasti, medija ali i Zagrebačke banke. (Hina)

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene