Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bez prigovora

Lozančić ujedinio vlast i oporbu: Jednoglasna podrška novom šefu SOA-e

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jedna od najraširenijih paranoja je ona da se povjerljive stvari ne smiju govoriti putem telefona. Svakoga tko je to pomislio barem jednom svakako će zanimati tko je novi šef tajnih službi u Hrvatskoj.

Dragan Lozančić kandidat je za novog ravnatelja Sigurnosno obavještajne agencije. Rođen 27. rujna 1963. u Zadru, živio je u SAD-u, čije državljanstvo ima, a u Hrvatsku se vratio '91.

Pročitajte i ovo Policija, sigurnost, ilustracija - 4 "To vam ide po ciklusima" Tko prijeti državnom vrhu? Šef SOA-e u Dnevniku Nove TV progovorio o prijetnjama Milanoviću Berlin Traže se špijuni Ni njima nije lako naći radnike iako je riječ o jednom od najuzbudljivijih poslova na svijetu: Ali nema rada od kuće ni mobitela u uredu

>> 'Pravog nadzora nad policijom i sigurnosnim službama zapravo nema'

Radio je u MORH-u, najprije u Odjelu za međunarodnu suradnju, bio je zamjenik načelnika za obrambenu politiku, a u SOA-u odlazi s mjesta pomoćnika ministra obrane. Doktorirao je na Sveučilištu Columbia u New Yorku, a predavao sigurnosnu politiku u Garmisch Partenkirchenu.

Razgovor za posao iza zatvorenih vrata trajao je pola sata. 'Samo sam bio na razgovoru na Odboru za unutarnju politiku, evo samo toliko, a ostalo ćete čuti', rekao je Lozančić.

Saborski je odbor oduševio životopisom. 'Ima vrlo impresivan životopis, pogotovo što se tiče zadnjih 20 godina. Obrana, unutarnja...', kaže SDP-ovac Igor Dragovan.

On je čovjek koji će među ostalim ubuduće odlučivati i koga će se prisluškivati u zemlji u kojoj se sve češće čuje 'nećemo o tome preko telefona'. Odobravat će mjere tajnog prikupljanja podataka, nadzor elektroničkih komunikacija, prisluškivanje.
Sigurnosno obavještajna agencija, inače, prikuplja i podatke od gospodarskog značaja, obavlja sigurnosne provjere, sudjeluje u protuobavještajnoj zaštiti.

Lozančić odlazi na čelno mjesto agencije koju ne krasi dobar imidž. Od nesprečavanja atentata na Ivu Pukanića do neotkrivanja Zemunskog klana koji se skrivao u Zagrebu.

Dvanaest članova odbora jednoglasno je Lozančiću dalo priliku da među ostalim popravi i taj imidž. 'Ako razgovaramo o onome što piše u medijima, onda ne znam tko ima dobar imidž u Hrvatskoj', rekao je član Odbora Miroslav Tuđman.

Iako je prošao sve procedure, službeno imenovanje moraju obaviti predsjednik države i premijer. Oko imena Dragana Lozančića su obojica suglasni.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene