447653
447653
447653
447653
447653

Lovrinović: Imamo program revitalizacije hrvatskog sela

  • , 23.08.2016., 16:05
  • Autor:
  • komentara

Ivan Vilibor Sinčić i Ivan Lovrinović predstavili su u utorak na farmi obitelji Benčina u selu Kaniža kod Ivanca program reforme hrvatskog sela, ustvrdivši da ta koalicija ima program revitalizacije hrvatskog sela.

 
 
 
 
Ivan Lovrinović (Foto: Luka Stanzl/PIXSELL)
Ivan Lovrinović (Foto: Luka Stanzl/PIXSELL)

Čelnici koalicije Živog zida, Uvijek Frankeri, Promijenimo Hrvatsku i Akcije mladih Ivan Vilibor Sinčić i Ivan Lovrinović predstavili su u utorak na farmi obitelji Benčina u selu Kaniža kod Ivanca program reforme hrvatskog sela, ustvrdivši da ta koalicija ima program revitalizacije hrvatskog sela.

OVDJE ISPROBAJTE APLIKACIJU GDJE SAM 2016.

''Poljoprivreda u Hrvatskoj sustavno se uništava. Liberalizacija je dovela do okrupnjavanja mljekarske industrija, a proizvođači propadaju. Ovdje smo se uvjerili da je i u socijalizmu bila bolja politika prema seljaku nego u neovisnoj Hrvatskoj", rekao je čelnik stranke Promijenimo Hrvatsku Ivan Lovrinović.

Mlijeko jeftinije od vode

Ocijenio je kako se u Hrvatskoj vodi politika samouništenja jer se kroz sustavno uništavanje sela gubi i demografska bitka.

"Mlijeko je danas dva do tri puta jeftinije od vode. Osim toga, hrvatski seljak mora voditi knjige, treba sam distribuirati proizvode, brinuti o marketingu i rizicima, što je dovelo do propasti mljekarstva, odnosno stočarstva", rekao je Lovrinović.

Dodao je kao njihova koalicija ima program revitalizacije sela kroz ekonomiku malog posjeda. Osnovne mjere tog programa su ukidanje vođenja knjiga te uvođenja plaćanja paušala za poljoprivrednike, uvođenje međustope poreza od 5 posto za sav repromaterijal za poljoprivrednike, mogućnost okrupnjavanja posjeda, organizirani otkup proizvoda, te vraćanje sustava robnih rezervi, poticaji prema prinosu, a ne prema posjedu, kao i obaveza trgovačkih lanaca da prodaju više domaćih poljoprivrednih proizvoda,

Vlasnik farme Ivan Benčina rekao je kako je farmu podizao posuđujući od komercijalnih banaka novac uz kamatu od čak 9 do 14 posto. Otkupna cijena mlijeka u početku je bila četiri kune po litri, da bi u međuvremenu pala na samo kunu za litru, dok je u isto vrijeme udvostručena cijena smjese kojom se hrane krave, a znatno je poskupila i nafta.

U selu ostalo svega sedam krava

Istaknuo je kako je zbog takvih katastrofalnih uvjeta u selu, koje je prije desetak godina imalo 300 krava, danas ostalo svega sedam krava, a mnogi su žitelji napustili mjesto.

U isto vrijeme, prerađivači mlijeka Vindija i Dukat enormno su se razvili pa danas, rekao je Benčina, jeftino uvoze mlijeko u prahu i potom ga prodaju hrvatskim građanima, dok se hrvatsko mlijeko najčešće izvozi.

''Svjedočimo sustavnom uništavanju poljoprivrede i hrvatskog sela. U isto vrijeme, u velikim strankama, koje su odgovorne za uništenje sela, govore da se promjene ne mogu, odnosno ne smiju učiniti. Pitam se, za koga oni rade, kada kažu da se ne smije. Moraju raditi u interesu seljaka, a ne uvoznog lobija. Da bi to promijenili, osigurat ćemo otkup proizvoda od poljoprivrednika za vojsku, policiju, studentske domove, vrtiće...'', poručio je čelnik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se