Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Lovrin: 'RH će do ljeta poslati nacrt ispunjavanja mjerila u pravosuđu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska očekuje da će do ljeta poslati Europskoj komisiji gotov nacrt ispunjavanja mjerila za poglavlje 23. Pravosuđe i temeljna ljudska prava, izjavila je ministrica pravosuđa Ana Lovrin.

'Očekujemo da bismo do ljeta Europskoj komisiji poslali gotov nacrt ispunjavanja mjerila. Naravno u tom smislu očekujemo i dobili smo podršku i europskih parlamentaraca jer trebamo i brzi odgovor Europske komisije da bismo to ispunili', rekla je Lovrin nakon susreta s izaslanstvom Vanjskopolitičkog odbora Europskog parlamenta.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Što Slovenija želi? Pahor je majstor PR-a i zna nevažno napraviti važnim Slika nije dostupna Neovisno o blokadi Sanader će u EP govoriti što je RH poduzela u ispunjenju mjerila

Prema njezinim riječima, razgovaralo se o tome što RH kani učiniti da bi ispunila dobivena mjerila na području pravosuđa.

Radi učinkovitosti pravosuđa, potrebno je izmijeniti zakone, ubrzati kazneni i parnični postupak, racionalizirati mrežu sudova i donijeti zakon o besplatnoj pravnoj pomoći kako bi sve kategorije građana imale pristup pravosuđu, objasnila je.

U roku od mjesec i pol bit će gotov prvi nacrt za ispunjavanje mjerila koji će zatim biti proslijeđen Delegaciji Europske komisije radi neformalnih konzultacija, najavila je Lovrin.

RH je dobila tri mjerila za otvaranje pregovora u poglavlju Pravosuđe i temeljna ljudska prava koja se odnose na reformu pravosuđa, borbu protiv korupcije i na temeljna prava, odnosno pitanje manjina i povratak izbjeglica. Konkretno je riječ o izradi desetak akcijskih planova kojima se trebaju precizno definirati nositelji reformi, sredstva za njihovo financiranje i rokovi provedbe.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene