Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Što Slovenija želi?

Pahor je majstor PR-a i zna nevažno napraviti važnim

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Susret premijerke Kosor i premijera Pahora u Kranjskoj Gori prošao je idilično.

 

Pročitajte i ovo Izbori za Europski parlament, ilustracija - 4 "Iskoristi svoj glas" "Kad imaš 12 godina i vidiš da ti je mama umrla da te zaštiti, to se ne zaboravlja": Počela je ključna faza kampanje za promociju europskih izbora Slika nije dostupna I nuđenje mita je kazneno djelo Nakon optužbi za mito slovenski zastupnik odstupio s dužnosti

Do te mjere da je malo tko 'vatru u kaminu koja se može ugasiti, ali ne i ona između njih dvoje', stavio u kontekst zanimljivosti - cvebice koja je uz uobičajeno ljubljenje na početku i kraju svakog njihovog susreta već uobičajen dekor. Vatra, kamin, šetnja po skijalištu, 'dragi Borute', 'draga prijateljice' zasjenili su vijest, do te mjere da u većini hrvatskih medija uopće nije objavljena. A vijest je da Hrvatska i Slovenija osnivaju međudržavnu komisiju za rješavanje svih otvorenih pitanja. To je vijest nad vijestima i to zato što 3 dana poslije kad se dojmovi slegnu nije jasno na koji bi je način jasno protumačili.

Slovenija Hrvatskoj na EU putu blokira još 3 poglavlja: ribarstvo, zaštitu okoliša i vanjsku politiku. Prva dva će odblokirati za otvaranje na sljedećoj međuvladinoj konferenciji 19. veljače. Vanjska politika i dalje ostaje blokirana. A što to spada pod poglavlje vanjske politike? Nuklearka Krško, s otpadom koji Hrvatska unatoč suvlasništvu još ne skladišti već se skladišti u Sloveniji (što se može podvesti i pod zaštitu okoliša koja će biti deblokirana za otvaranje, što ne znači da neće biti blokirana za zatvaranje tog poglavlja), zatim tužba kojom Hrvatska potražuje 35 milijuna eura od Slovenije nakon što ju je Slovenija iskopčala iz sustava nuklearke 2002. godine, te 187 milijuna eura duga štediša Ljubljanske banke. To je suština.

Što Slovenija želi?

Što je moguće riješiti radom međudržavnog mješovitog povjerenstva? Ono čemu se građani Hrvatske nadaju - uz neke razumne ustupke dobiti svoj novac. Što Slovenija želi? Vjerojatno za sebe umanjiti bilo kakvu štetu i profitirati. Uvijek treba imati na umu da Hrvatska i Slovenija pregovaraju i rješenja traže s dvije potpuno suprotne pozicije. S pozicije zemlje koja pregovara s EU, i to sa svih njezinih 27 članica, te s pozicije zemlje punopravne EU članice. Kupuje li stoga Pahor možda sad vrijeme za sebe? To pitanje se nameće zbog trenutka u kojem se međudržavno povjerenstvo osniva. Trenutak je to u kojem se Bruxelles bavi sam sobom, pokušava sklepati novu Europsku komisiju, španjolsko predsjedništvo u svojim prioritetima nema ni 'p' od proširenja, pregovori stoje, nitko u Bruxellesu trenutačno o njima ne razmišlja, a Štefan File (Čeh) kandidat za novoga povjerenika za proširenje, na saslušanju pred europskim parlamentom kaže kako on ne bi rokove za završetak hrvatskih pregovora postavljao ili ih uzimao zdravo za gotovo. 

Premijerka je, za one koji razumiju, na susretu s Pahorom Fili uputila svojevrsnu repliku na njegov govor pred Europskim parlamentom od dana prije. Kazala je: MI SMO ODLUČNI PREGOVORE ZAVRŠITI DO KRAJA OVE GODINE. Vjerojatno svjesna činjenice da to neće biti ni lako ni glatko. Uz preostalu slovensku blokadu tu je još i pitanje brodogradnje s kojom se drastično kasni, te pitanje nad pitanjima zvano topnički dnevnici. Na tom pitanju Hrvatska je pala na vjerodostojnosti (nemamo, pa imamo, pa nemamo, pa imamo 20 samo ne znamo gdje su, itd.). Topnički dnevnici zapravo su politički, percepcijski, a ne tehnički kriterij.

Važne stvari ostale u sjeni vatre i kamina

U tom smislu sastanak na Brdu kod Kranja donio je nešto čime bi Hrvatska na razini percepcijskih kriterija u Bruxellesu mogla biti pozitivno vrednovana - a to je novi slovensko-hrvatski leadership u regiji objedinjen u budućoj konferenciji o sigurnosti i stabilnosti zapadnog Balkana. Ta konferencija po 'motu' i načinu na koji je prezentirana je zapravo američka inicijativa, bazirana na interesima američke vanjske politike, a to je 'politička sigurnost regije ma tko je osigurao'. Pitanje je samo hoće li u okviru te regionalne priče Hrvatskoj kao faktoru stabilnosti u ime te iste stabilnosti biti sugerirano da pred ICJ-om povuče tužbu protiv Srbije za genocid.

Ovo su dvije ključne stvari dogovorene na susretu u Kranjskoj Gori, a uglavnom ostale u sjeni riječi kojima premijer Pahor ispred kamina 'hofira' premijerki Kosor. Pahor je majstor PR-a!!! Poznaje mentalitet novinara i zna kako nevažno napraviti važnim, i time važno skriti izvan fokusa javnosti. Uz čistu peticu premijerki za napredak u do jučer uzburkanim hrvatsko-slovenskim odnosima - opreza nikad dosta! Jer karte miješa ipak netko treći!

>> Arhiva

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene