Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Višak u blagajni

Lova do krova: Pogledajte koliko je država u plusu - prihod od poreza nadmašio sva očekivanja

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Od poreza na dobit i ekstraprofit država će ubrati 2,3 milijarde eura ili 30 posto više u budžetu.

U trenutku izrade proračuna za ovu godinu Ministarstvo financija bilo je prilično "konzervativno" u pogledu očekivanja prihoda od poreza na dobit. Planiran je iznos od 1,58 milijardi eura, 5,3 posto više nego lani.

No poslovni rezultati kompanija upućuju na snažan rast dobiti, a redovnom porezu treba dodati i jednokratni porez na ekstradobit. Koliko bi država na kraju mogla prikupiti od poreza na dobit, analitičari nerado procjenjuju, ali preliminarne analize upućuju na to da je prošla godina nadmašila očekivanja i u pogledu ekonomskog rasta i u smislu izglednih prihoda od oporezivanja dobiti.

Pročitajte i ovo Cijene za Uskrs - 2 Život s inflacijom Nikad skuplji Uskrs! Dnevnik Nove TV provjerio cijene za blagdanski stol od Osijeka do Dubrovnika, evo gdje je najskuplje

Pročitajte i ovo Ilustracija nova prijevara Porezna poslala važno upozorenje građanima

Prilično je izgledno, čini se, da će konačna brojka svakako nadmašiti dvije milijarde eura i biti četvrtinu, a moguće i trećinu veća od one u proračunu.

Kada je riječ o prihodima od ekstraprofita, Vlada je najprije iznijela procjenu da bi u proračun mogao donijeti oko 2 milijarde kuna, a potom je smanjila očekivanja na 1,5 milijardi kuna ili oko 200 milijuna eura.

Pročitajte i ovo Ilustracija ZAŠTITA MALIH PROIZVOĐAČA Poskupljuje namirnica koju većina koristi: "Najjeftinija voda skuplja je od našeg proizvoda"

No u financijskim krugovima sada se procjenjuje da će se premašiti i prvotni iznos, odnosno da bi se od ekstradobiti moglo prikupiti najmanje 300 milijuna eura. Iako se računalo da će on uglavnom zahvatiti Inu, vodeće banke i još nekolicinu uspješnih kompanija, kada su poslovni rezultati konsolidirani na razini grupacija "ispostavilo se da će obveznika tog poreza biti više nego što se računalo", navodi financijski savjetnik upoznat s ovom tematikom.

Pročitajte i ovo Ilustracija Prva procjena Inflacija u ožujku 10,6 posto: Tri kategorije proizvoda poskupjele su najviše

Znatno veći prihodi od poreza na dobit, očito je, državi će olakšati najavljeni projekt podrške HEP-u, najprije kroz dioničarski zajam od 400 milijuna eura, a potom još 500 milijuna eura za dokapitalizaciju, piše novinarka Jutarnjeg lista Marina Klepo.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene