Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predviđanja Svjetske banke

Ubrzano raste populacija, evo kada će nas biti 9 milijardi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Šef ureda Svjetske banke za Hrvatsku i Sloveniju Hongjoo J. Hahm iznio je neka predviđanja o planetarnim promjenama.

Povodom Foruma 'Globalni izazovi 21. stoljeća' u organizaciji Zagrebačke škole ekonomije i managementa dr. Hongjoo J. Hahm, voditelj Ureda Svjetske banke za Hrvatsku i Sloveniju, održao je predavanje na ZŠEM-u na temu utjecaja rastućih ekonomija na globalne klimatske promjene, priopćeno je iz ZŠEM-a.

Pročitajte i ovo Ilustracija zaostajemo za prosjekom Objavljeni su podaci o BDP-u, izjednačeni smo s Mađarskom i na začelju smo EU-a Projekcije kretanja stope nezaposlenosti Projekcije za tri godine Vlada objavila gospodarsku prognozu: Provjerili smo kome će plaće rasti, a tko su gubitnici proračuna

'Izvan kontrole': Koliko će nas biti 2100. godine?!

Hahm očekuje da će do 2050. godine na kugli zemaljskoj živjeti više od devet milijardi ljudi i to najviše u siromašnim zemljama i zemljama u razvoju, što će uzrokovati povećani broj slomova u
velikim gradovima.

Podijelio je globalnu populaciju prema prihodima u četiri grupe; najsiromašnije, s BDP-om nižim od 1.500 dolara, populaciju u razvoju s BDP-om većim od 1.500 dolara, populaciju u nastajanju s BDP-om do 12.000 dolara i razvijene s BDP-om koji premašuje 12.000 dolara.

Hahm predviđa da će se potražnja za energijom do 2050. godine utrostručiti, dogodi li se ekonomski napredak, konkretnije ako populacije koje se trenutačno nalaze u razredu 'razvoja' dostignu razred 'razvijenih'.

Sve od navedenog ima posljedice i na klimatske promjene pa se tako predviđa da će se globalna temperatura podići za četiri Celzijeva stupnja ili u najgorem scenariju za 6,4 stupnjeva Celzijevih u 2100. godini.

S demografskog aspekta može se očekivati starenje stanovništva u Europi i Aziji i rast mladog stanovništva u najnerazvijenijim zemljama svijeta. Gradovi će se širiti ponajviše u Aziji te će se razvijati mega-gradovi budućnosti. Sa stajališta klimatskih promjena očekuju se ekstremi poput poplava i suša i nedostatak pitke vode. (Agencija VLM)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene