Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Manje turista u sezoni

Loš vikend za turizam: Istra bilježi najveći pad

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Minuse bilježe svi istarski gradovi pa i oni koji su posljednjih godina bili rekorderi. Poreč i Rovinj u minusu su visokih 10%. Ni ostatak Hrvatske nije zadovoljan dosadašnjim rezultatima.

Loše vrijeme je tek jedan od razloga za podbačaj trećeg srpanjskog vikenda. Istra bilježi najveći pad, od čak 6% turista manje u samoj špici sezone.

Pročitajte i ovo Budva grad je poluprazan Debakl sezone u jadranskom turističkom središtu: "Točno je da smo digli cijene, ali..." Turisti u Hrvatskoj, ilustracija - 1 Prvih šest mjeseci Predsezona podbacila: Detaljniji pregled po županijama sugerira kako puno toga i dalje nije dobro

Minuse bilježe svi istarski gradovi pa i oni koji su posljednjih godina bili rekorderi. Poreč i Rovinj u minusu su visokih 10%. Ni ostatak Hrvatske nije zadovoljan dosadašnjim rezultatima.

Veći broj novozaposlenih: Koja zanimanja su najlakše dolazila do posla?

Vrijeme na odmoru važno je svim turistima.

'Ovog trenutka je još sve u redu, ali mislim da će se jako pogoršati', rekla je o vremenu, Jenny koja je stigla iz SAD-a.

'Malo dosađuje ova kiša, evo stiže i oluja svaki čas', kazao je turist iz Danske, Peter.

Mnogi zbog nevremena ostaju kraće, no ima i onih kojima ništa ne može pokvariti raspoloženje.

'Htjeli smo na otok Katarinu. Kad pogledam nebo čini se da ćemo morati zaboraviti, ali ostat ćemo u gradu i ići drugi dan', rekla je Mex iz Austrije.

Ružno vrijeme u grad privuče na tisuće turista. Od toga nakratko profitiraju ugostitelji. Ipak, Rovinj, koji bilježi svoj dosad najveći pad, najveći manjak zbraja u kampovima.

'Gosti u kampovima jako su osjetljivi na vremenske prilike. Oni mogu ostati u jednoj destinaciji dva dana u drugoj tri, pokretni su bez obzira na vremenske uvjete', rekla je Odete Sapač, direktorica TZ Rovinj za Dnevnik Nove TV.

U ostatku Hrvatske nešto bolji rezultati. Naplate Lučko, Rupa i Krk, pokazatelji dolaska stranih gostiju, u plusu. Naplata Lučko do sada je ostvarila za 6.5 % jači promet nego prošle godine.

Tako je tijekom vikenda zabilježen prolaz 732 050 tisuće vozila. Naplaćeno više od 36 milijuna kuna cestarine. Isti vikend protekle godine naplate je prošlo 732  651 vozilo uz 224 tisuća više naplaćenih kuna.

Unatoč negativnim predviđanjima: Hrvatsku posjetilo 6,6 posto više turista nego lani u ovo doba

Porast prometa bilježi i dubrovačka zračna luka.

'Prošle godine milijunti je putnik bio 18. kolovoza, ove godine ga očekujemo gotovo tjedan dana ranije', rekao je Roko Tolić, direktor zračne luke Dubrovnik.

Ipak, bilo porasta ili manjka dolazaka, turistički djelatnici nisu zadovoljni.

'Ne bi samo rekao da je možda rupa nego čak i provalija bez obzira šta o tome tko mislio jer ja sam u tom poslu svaki dan i vidim kako se gosti ponašaju, kako troše', rekao je Stjepan Perić, ugostitelj.

Gore dosad, kažu ugostitelji, ne pamte. No nada postoji.

'Još uvijek smo optimisti i vjerujemo da ćemo kroz bolje rezultate idućih tjedana i sve do kraja turističke godine i nadamo se malo bolje vrijeme ostvariti željeni rezultat', rekao je Boris Žgomba iz Hrvatske putničke agencije.

Sezona je zahtjevna i razloga za zabrinutost, kaže, nema ali za oprez svakako da.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene