Obavijesti Video Pretražite Navigacija
CROBAROMETAR

SDP kod birača NAJLOŠIJI od dolaska na vlast, gotovo poravnat s HDZ-om!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Smjer kojim ide Hrvatska godinama je loš. Vidljivo je to iz redovitog CROBAROMETRA kojeg ekskluzivno objavljuje DNEVNIK NOVE TV, a provodi IPSOS PULS.

SDP i HDZ su po prvi puta u dvije godine poravnati, točnije razlika je unutar statističke pogreške. SDP ima najlošiji rezultat od dolaska na vlast ili u zadnih nekoliko godina. HDZ je pak stabilan već godinama.

Pročitajte i ovo Rat objavama - 1 Fotomontaže Politički rat proširio se na internet: Hoće li pobijediti lord Voldemort ili Karaplenković? Presica Možemo! - 12 IZ MINUTE U MINUTU Benčić otkrila prve poteze ako postane premijerka

CROBAROMETAR Vladi se sve manje vjeruje: Milanoviću i Karamarku najlošiji osobni rejting

SDP tako siječanj završava na 22,7 a HDZ na 21 posto potpore birača. Kada se pogledaju zadnja tri mjeseca SDP pada i gubitku je, a HDZ se nije pomaknuo prema gore.

Laburisti pa dugo, dugo nitko

Laburisti su pak treća opcija s 10,5 posto, a potom slijede HSP Ante Starčević s 3,7 posto kao i lista Ivana Grubišića s istim postotnim poenom. HSS i HNS imaju po 3,4 posto.

Zanimljivo, u mjesecu kada su izbacili svog bivšeg predsjednika, HNS nije ni kažnjen niti nagrađen. HSP ima 2,2 posto kao i HDSSB.

Od ostalih stranka tu su HSLS i HSU s 1,8 posto, BUZ i IDS s 1,5 te SDSS s 1,1 posto biraca. Ostale stranke osvajaju 3,7 posto (Ukupno ostali osvajaju 14,4 posto), a nedlučnih je 15,8 posto. Upravo su neodlučni zapravo treća politička opcija.

Milanović postojano loš, blagi oporavak Karamarka

Zoran Milanović i dalje ima potporu trećine birača. Naime, 32 posto birača o njemu ima pozitivan dojam. Kao i prošli mjesec. Tomislav Karamarko ima lošiji imidž, ali zadnjih mjesec dana blago ga je poravio i sada uživa potporu 20 posto birača. Odnosno, svaki peti Hrvat o njemu misli pozitivno.

Ivo Josipović i dalje je na vrhu na početku svoje izborne godine. 75 posto birača njegov rad ocjenjuje pozitivno.

Nacionalni rejting

Predsjednik je i dalje prvi na listi nacionalnih političara s popularnosti od 75 posto. Baš kao što je u ustavu drugi iza predsjednika, Josip Leko drugi je i po nacionalnoj popularnosti s 52 posto. Laburist Dragutin Lesar je s 52 posto. Potom slijedi Ivan Grubišić s 48 posto, a Vesna Pusić je na 43 posto.

Zoran Milanović je na 32 posto, a isti rejting ima i Ruža Tomašić. Silvano Hrelja uživa potporu 22 posto birača, a istu potporu ima i Vladimir Šišljagić, dok je Tomislav Karamarko na 20 posto.

Određeni oporavak rejtinga zabilježili su Dragutin Lesar (+3 posto), Milorad Pupovac (+4 posto), Tomislav Karamarko(+4 posto) te Josip Leko (+5 posto).

Loš smjer Hrvatske, ali...

Smjer kojim ide Hrvatska godinama je loš. No u siječnju 2014. bilježi se blagi oporavak optimizma i smanjivanje pesimizma. Sada tako 70 posto građana misli da zemlja ide u lošem smjeru, a da Hrvatska ide dobrim smjerom misli 21 posto građana. Ne zna njih 9 posto.

Samo jos SDP-ovi birači misle da zemlja ide u dobrom smjeru, a ostali birači su više nego pesimistični.

Vladina politika ista - loša

Vladina politika ista je za većinu građana, a to je loša politika. Tako misli 67 posto građana. Da je dobra misli 26 posto građana, a ne zna njih sedam posto. Siječanj 2014. tako je gotovo identičan po raspoloženju prošlog mjeseca.

Tri institucije - trojka i dvojke

Tri institucije ocijenjene su školskim ocjenama i to redom: Predsjednik s 3,3 ili TROJKOM, Vlada s 2,2 ili DVOJKOM te Hrvatski Sabor s 1,9 ili (jedva) DVOJKOM.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene