Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oprez na plaži!

Idete na more? ONI bi vam mogli zadati probleme!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najviše se kradu vrijedne stvari kao što su novac, nakit i skupocjena tehnika.

U turističkim središtima na Jadranu sve je veći broj gostiju, a porast bilježe - i oni koji grubo koriste njihovu opuštenost i nepažnju. Zbog učestalih krađa i provala, policija ima za trećinu više posla nego tijekom zime! Porast turističkog kriminaliteta bilježe sve jadranske županije. Na meti lopova su plaže, vozila i plovila, apartmani i sobe, a sve češće i bicikli.

Pročitajte i ovo Nestala djevojčica Danka ugrožavanje istrage MUP se oglasio o nestanku male Danke, uputio važan apel Prometni policajci lažno izdavali kazne za prekršaje Podignuta prijava Kakva akcija! Dvojica policajaca vozačici USKOK-ova auta pokušali naplatiti nepostojeći prekršaj

Najviše se kradu vrijedne stvari poput novca, nakita i skupocjene tehnike kao što su pametni telefoni i prijenosna računala. Dovoljno je samo malo nepažnje jer lopovi ne biraju ni mjesto, ni vrijeme, pa bilo to i na prepunoj plaži usred bijela dana. Broj krađa i provala na Jadranu tijekom ljeta naglo raste, a ove se godine bilježi porast od 30 do čak 40 posto - na otvorenom, plažama i ulicama, kao i u zatvorenim prostorima poput soba i šatora.

Talijani htjeli u Zadru ukrasti nakit od dva milijuna kuna

Dok su u moru, stvari kupača su bez nadzora. Alice svoje stvari, kaže, odloži u blizini prije ulaska u more. Ashley pak sve složi u torbu i tako ostavi. I tako prilika stvori lopova. Pametni telefon koji se 'sunča' bez vlasnika - idealna je meta.

'Savjetujemo im da na plaže sa sobom ne nose skupe stvari poput nakita, skupih satova ili skupih tehničkih predmeta', kaže Elis Žodan, glasnogovornik PU zadarske.

Oni se lako zapaze i u velikim turističkim grupama.

'Tada je puno veća vjerojatnost da će vam nešto nestati', kaže Dominica.

'Dosta pazim na stvari, imam uvijek novac kod sebe u ovom, kako kažete, nahrpniku', kroz smijeh kaže Maja.

Meta sve češće bicikli i automobili

Najviše se krade novac, mobiteli, kamere, fotoaparati, torbice i ruksaci. Na meti su sve češće i bicikli, ali i automobili s otvorenim prozorima.

'To onda automatski predstavlja, na određen način, poziv kradljivcima', kaže Žodan.

'Mojim prijateljima su lani provalili u automobil, tako da ne ostavljamo ništa vidljivo', kaže Rika. Mateusu su  jednom ukrali mobitel i novac. Korištenje sigurnosne ladice i sefa to će spriječiti prilikom smještaja.

Što ih to privlači? Broj Korejaca u Zadru porastao za vrtoglavih 894 posto!

'Dobijete posebnu karticu i zaključate svoje vrijednosti. To je siguran način', objašnjava Henry.

'Dosta su opušteni i ne vode računa o svojim stvarima i onda tu mi njima izlazimo u susret, znamo dosta viditi kako ostavljaju svoje stvari, pa mi to spremimo u naš sef', kaže djelatnik hostela Ante Nekić.

Da bi bilo što manje krađa, a što više reda, jadranski policajci će uskoro dobiti i ispomoć iz unutrašnjosti. Kao i prošlih sezona, ponovno kreće i MUP-ov projekt "Sigurna turistička sezona", što znači da će na obalu stići i strani policajci. Njih 60-ak iz 13 europskih zemalja na Jadranu će boraviti tijekom srpnja i kolovoza.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene