Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kolumna Tatjane Krajač

Lokalni izbori - test za Milanovića i Karamarka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Lokalni izbori sve su bliže, a što se nakon njih može očekivati donosi vam kolumna Tatjane Krajač.

Zahuktava se bitka za vlast na lokalnoj razini. Bit će to prvi test za aktualne vladajuće, ali i za takozvani 'novi HDZ'. Da će se sve pretvoriti u velike igre bez granica, jasno je bilo od trenutka kada je SDP na silu, odlukom vrha stranke promijenio mišljenje zagrebačkog ogranka i mladom Davoru Bernardiću skresao krila. Po sličnom su principu zaratili s koalicijskim partnerom Ivanom Jakovčićem u Istri. Potpuno je razumljivo da SDP želi što bolji izborni rezultat u lijevo politički orijentiranoj Istri. Ta stranka tamo ima potporu svega 8 posto birača.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović - 2 Neće biti mandatar Nakon što je od njega odustao i SDP, što je preostalo Milanoviću? "Operacija nije uspjela, ali..." Andrej Plenković, Zoran Milanović - 3 na Plesu Novinari pitali Jandrokovića je li tampon zona, a ubacio se Milanović: "On je prefit"

U konzervativnoj Lici, koja je oduvijek uporište desne političke opcije, SDP ima potporu dvostruko više birača – 16 posto. Kako nemaju svojih kandidata, odlučili su podržati Damira Kajina. Najglasniji saborski zastupnik poznat po populističkim istupima u kojima je nerijetko kritizirao i vlastitu koaliciju sada za njih zvuči kao najbolji izbor.

Ivan Jakovčić se buni, no zašto? Pa čovjek je sam rekao da napušta politiku. Sada je jasno da napušta lokalnu politiku jer u svojim je očima prerastao Istru i Hrvatsku i želi u Bruxelles. Želi biti europski parlamentarac i uvjeren je da kao lider regije koja je prva otvorila svoj ured u Europi to može. A kako nije želio poduprijeti Kajina, ovaj je našao novu potporu. I sada je Vlast kao uzdrmana, a zapravo nije. Bez IDS-ovih glasova SDP u Saboru i dalje ima i više nego dovoljno ruku. IDS, čak da im u Saboru okrene leđa, teško da bi glasovao kao primjerice HDZ, dakle straha za Vladu nema. No IDS se ne želi odreći ni ministarske fotelje. Veljko Ostojić i njegov resor turizma dobro stoje i nikome pa ni Jakovčiću ne pada na pamet povlačiti svojeg čovjeka iz vlasti. Dakle raskola nema. No upravo su zato posebno smiješne prijetnje Jakovčića da neće više dolaziti na koalicijske sastanke, još je smješnije kada SDP kaže da je to nedopustivo. Jer javnih koalicijskih sastanaka ove ekipe ne sjećam se. Ali se dobro sjećam Jakovčićevog kukanja kako ga Milanović ignorira. Dakle, sada prijeti da neće dolaziti na nešto što ne postoji, a SDP kaže to je nedopustivo. Ma stvarno strašno, jaka prijetnja i još jača reakcija.

>> Jakovčić: Koalicija s SDP-om na lokalnoj razini ne dolazi u obzir

Istovremeno oporba koja bi u normalnoj situaciji likovala zbog svađe vladajućih i vidjela tu neki svoj prostor to ne može. Lokalni izbori mogli su zbog nezadovoljstva građana stanjem u zemlji biti vjetar u leđa oporbi. Ali od toga ništa jer ni oporba ne zna što bi i kako. Nema jakih kandidata ni artikuliranih poruka. I dalje se bave sami sobom. I dalje umjesto o boljitku građana govore o crvenim nemanima, peronospori, '41. i '45., komunistima i slično. HDZ ima problem s kandidatima za brojne gradove i županije. Zagreb nitko neće. Svi kandidati za gradonačelnika su ih odbili. Posljednji je to, naravno neslužbeno daleko od javne potvrde, to napravio Dražen Siriščević. Od HDZ-a svi očekuju da će zapravo u Zagrebu imati ne tako jakog kandidata, a onda će poduprijeti Milana Bandića. Jer čak i kada je bio u SDP-u, Bandić je bio bliži HDZ-ovcima nego vlastitim biračima. No Tomislav Karamarko javno ne želi reći da će poduprijeti Bandića. Takva potpora značila bi unaprijed priznati poraz, značila bi da HDZ nema svojih ljudi, a značila bi da podupiru čovjeka čije se ime godinama veže uz razne afere, poslove preko kumova i slično.

Zagreb je test za sve. Pobijedi li opet Milan Bandić, prvi put bez SDP-a, bit će to poraz ne samo Rajka Ostojića već osobno Zorana Milanovića. Isto kao što bi poraz Damira Kajina u Istri bio trijumf Jakovčića i veliki poraz Milanovića. I Split ima neriješenu situaciju. Keruma nitko neće, a HDZ ni za taj grad nema jakog kandidata. Svima bi pomutiti račune mogao don Ivan Grubišić. A upravo ljudi koji na neki način neočekivano uđu u kampanju u ovakvim situacijama profitiraju. Kada je ljudima dosta i SDP-a i HDZ-a i velikih i napuhanih imena, onda na izborima svi ostanu iznenađeni. Tako se Splitu dogodio Kerum. Tako bi im se mogao dogoditi don Ivan Grubišić, no bi li se Zagrebu mogao dogoditi recimo Vladimir Ferdelji ili su zagrebački birači drugačiji.

Ni Dubrovniku nije lako. Vlahušića zbog sudske presude ne želi poduprijeti SDP. Čačić se tome malo protivio, no i Čačić je, čini se, u HNS-u sve bliže statusu 'bivšeg'. Javnih polemika nema u Slavoniji. Tamo je regionalni HDSSB zasad jači i od HDZ-a i od SDP-a. U SDP-ovoj Rijeci isto problemi, stranačke frakcije mogle bi razljutiti birače. No ne bude li alternative, promjene ne treba očekivati.

HDZ bi mogao izgubiti i Zadar. Ni za taj grad nemaju jakog kandidata. Bivši ministar i jedan od najbližih Karamarkovih suradnika Božidar Kalmeta ne usudi se ući u izbornu utrku u svojem gradu.

Lokalne vlasti od uvođenja neposrednih izbora imaju velike ovlasti. Za građane, iako mnogi o njima malo znaju, oni su ponekad važniji od Vlade i Sabora. No nadolazeći izbori za župane, gradonačelnike i načelnike donose i novine. Jedna od najvažnijih je što izabrani čelnici više neće biti nesmjenjivi. Svake će im godine test biti proračun, ne prođe li proračun, padat će i lokalni čelnici.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene