Obavijesti Video Pretražite Navigacija
JASNA PORUKA HDZ-a

"Od ponedjeljka krećemo na nacionalnu razinu. Svima smo ponudili ruku osim onima iz partije"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Završio je drugi krug lokalnih izbora. Od velikih gradova, u Zagrebu i Splitu je bilo napeto sve do same završnice, za razliku od Osijeka i Rijeke u kojima je od samog početka sve bilo jasno.

Gosti Nove TV bili su politički analitičar Tihomir Cipek, zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić te predsjednik kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk, koji komentiraju izborne rezultate.

"HDZ je odgovorna stranka. Nakon lokalnih izbora građani su poslali poruku da vjeruju HDZ-u. Od sutra krećemo na nacionalnu razinu i bavit ćemo se nacionalnim pitanjima. Odluke ćemo donositi u interesu građana. Ne bježimo od novih izbora. Svima smo ponudili ruku osim onima iz partije. Pod određenim uvjetima, u interesu građana, partnerstvo s HNS-om dolazi u obzir, ali ne pod svaku cijenu jer je HDZ stranka desnog centra. Koliko je to vjerojatno doznat ćemo uskoro. Dozvolimo da HDZ postupa unutar svojih stranačkih tijela. Predsjedništvo stranke će u utorak odrediti kojim smjerom ćemo ići dalje. Ne znam što će HNS odlučiti u utorak. Znam da ćemo mi u utorak donijeti mjerodavne odluke. Nikad nismo kupovali nikoga od zastupnika, ozbiljna samo stranka. Svi su dobrodošli osim parije", poručio je Milijan Brkić, odgovarajući na pitanje Mislava Bage o mogućnosti suradnje s HNS-om.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna SDP izgubio gradsko vijeće Rijeke Obersnel za Dnevnik Nove TV: ''Gotovo svi ujedinili su se protiv SDP-ove koalicije i mene'' Slika nije dostupna Gotova drama u Starom Gradu Rasplela se zavrzlama između Mihaele i Antonija

No, ubrzo mu je odgovorio Arsen Bauk, koji ima drugu viziju smjera u kojem bi HNS trebao ići.

"Glasači HNS-a sigurno ne bi blagoslovili suradnju s HDZ-om, bila bi to velika prevara birača, to bi bilo još nezabilježeno u hrvatskoj praksi. Zahvaljujemo što HDZ ne bi s nama išao. Vjerujem da ćemo se nastaviti boriti na razini države da budemo najbolja alternativa HDZ-ovoj vlasti, ako još uvijek imaju vlast. Imaju razloga za zadovoljstvo, ali ne za euforiju", rekao je Bauk.

"Vidjet ćemo što će odlučiti HNS. Pitanje je što će tada biti s HNS-om. Mislim da ako ljudi drže do svoje riječi da to dovodi do rascjepa stranke u Saboru. Treba vidjeti kako će to biti za HNS", nadovezao se politički analitičar Tihomir Cipek te se dotakao i rezultata Mosta na ovim izborima. "Ako niste dobro upravljali gradom iz kojeg dolazite glasači to prepoznaju. Znakovite su neke stvari. Vraćaju se dobri menadžeri - Čehok, Čačić. Građani ne vjeruju hrvatskom pravosuđu. To je primjer gospodina Čehoka", rekao je.

O rezultatima lokalnih izbora

Cipek o HNS-u koji je tvrdio da ima utvrdu na sjeveru Hrvatske, a u Varaždinskoj županiji su izgubili.

"Radimir Čačić je tamo imao mrežu ljudi. Oni su se tamo vratili njemu. To pokazuje kako je velika krhkost HNS-a. Osoba koja ima veliko iskustvo je sama pobijedila političku stranku."

O "drami" u Zagrebu

Tihomir Cipek: Mislim da su ankete podcijenile snagu Anke Mrak Taritaš. Očito je da je puno neizvjesnija borba.

Arsen Bauk:
U odnosu na ankete ovo je u manje od 1 posto razlike. Stajem u obranu istraživanja. U okviru statističke greške ova istraživanja su pogodila. U Splitu i Zagrebu tijesna utrka.

Milijan Brkić: Izvjesno je da su izbori jako tijesni, tijesno je u Splitu i Zagrebu, ali mali je uzorak. Ovo je pokazatelj da su građani zasićeni izborima i da će biti tijesna utrka u Splitu i Zagrebu. U HDZ-u ne dijelimo ljude po gradovima, selima i općinama, svi su nam jednako bitni i važni. Jedan od ciljeva ovih lokalnih izbora bio je i grad Split.

O iznenađenjima ovih izbora

Cipek: Povratak otpisanih se vraća (misli pritom na Radimira Čačića).

Brkić: HDZ nastavlja s vođenjem županija. Imamo 13 županija.

Brkić o uspjehu HDZ-a u Kninu i Gospiću: Građani su se odlučili na neku vrstu eksperimentalne politike. Bez obzira na uspješni mandat Rimac i Krmpotića građani su rekli svoje. Većinu u Kninu i Gospiću drži HDZ.

O strateškim ciljevima lokalnih izbora

Brkić: Ovi rezultati su pokazali da je HDZ apsolutni pobjednik ovih izbora. Šlag na torti su Dubrovnik, kao i Metković. Oni koji su izabrali Most sad su ga i kaznili. Iza riječi moraju biti djela. Nisu ih pokazali pa su izgubili. To su politike kratkog daha. Most je traće politička snaga u Hrvatskoj i to moramo priznati. Naši strateški ciljevi bili su Dubrovnik, Metković, Split i Osječko-baranjska županija.

Bauk: Dobili smo 5 , izgubili smo 5. To što je HDZ dobio Split i Dubrovnik je razlog za zadovoljstvo.

O problemima

Brkić: Postoje problemi u nekim sredinama. To će se analizirati.

Bauk: Kad bi HDZ s ovim rezultatom išao na parlamentarne izbore bilo bi im teško skrpati većinu.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene