Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ratni zločini

Logoraši podnijeli kaznenu prijavu zbog srpskog logora u Boboti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora (HDL SKL) predat će danas Županijskome državnom odvjetništvu u Vukovaru kaznenu prijavu protiv poznatih i nepoznatih osoba zbog kaznenog djela ratnog zločina počinjenoga u koncetracijskom logoru u Boboti, selu u blizini Vukovara, najavio je na konferenciji za novinare predsjednik Koordinacije braniteljskih udruga grada Vukovara Ivo Kovačić.

'Postoji osnovana sumnja da su i poznate i nepoznate osobe počinile kazneno djelo ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika tako što su nakon okupacije hrvatskoga područja tijekom ljeta i jeseni 1991. godine stanovnike općine Tordinaca, grada Vukovara i općine Tenje te zarobljene branitelje 122. đakovačke brigade zatočili u logoru u Boboti. Ubijali su zarobljenike, svakodnevno ih tukli rukama, nogama, palicama, mučili ih strujom i vješali ih', rekao je Kovačić.

U kaznenoj prijavi navode da zarobljenicima nije davana hrana i voda, da im se prijetilo smrću, da su vođeni na lažna strijeljanja, da su zatvarani u samice i prisiljavani gledati fizička maltretiranja drugih logoraša. Kovačić je naveo da je logor Bobota otvoren 2. svibnja 1991. godine u zgradi ambulante, čiji je podrum pretvoren u zatvor, te da je bio otvoren sve do prosinca te godine. Po iskazu jednog od logoraša Ivana Sabe, moguće je da su u podrumu sada već porušene zgrade ambulante posmrtni ostaci ubijenih osoba.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sjećanje na žrtve Preživjeli logoraši: 'Rijetko kad smo jeli dva puta na dan, a majku su mi zapalili' Slika nije dostupna Šokantno Sj. Koreja: Iz zloglasnog gulaga 'nestalo' više od 20.000 logoraša

'Dr. Bosanac je pomagala i držala se liječničkog kodeksa'

Kovačić je istaknuo da je dosadašnjim radom HDLSKL-a i njegova centra za istraživanje zločina, a na temelju izjava logoraša, utvrđeno kako bi odgovorne osobe za zločine u koncentracijskom logoru Boboti mogle biti komandir milicije Dragutin Stegnjaja, njegov zamjenik Marko Lukić i milicajci Željko Leskovc, Predrag Ilić, Novak Tešić i druge nepoznate osobe.

Na današnjoj konferenciji za novinare Koordinacija braniteljskih udruga grada Vukovara oštro je osudila optužbe koje dolaze iz Srbije, a napose posljednje protiv dr. Vesne Bosanac. 'Ona je pomagala svima strogo se držeći liječničkog kodeksa. Prema svima je postupala jednako - ako je bilo lijekova, bilo je za sve, ako nije bilo lijekova, nije bilo ni za koga', rekao je Kovačić. Ustvrdio je da 'hrvatske vlasti od 1991. do danas nisu odradile posao koji su trebale te su sada hrvatski branitelji izloženi optužnicama koje su zapravo rezultat mučenja i dobivanja prisilnih priznanja od branitelja zatočenih u srbijanskim koncentracijskim logorima'.

Zatražio je da se osumnjičene osobe za ratne zločine u Kerestincu i Lori puste iz istražnog zatvora te da se brane sa slobode, podsjetivši da se osobe srpske nacionalnosti optužene za ratni zločin u selu Mikluševcima, u blizini Vukovara, brane sa slobode. Komšić je rekao da vukovarski branitelji više neće prosvjedovati masovnim okupljanjem jer se prosvjedi politiziraju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene