Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Ljubljana o 'vježbi' u Krškom: Zabunom smo upotrijebili krivi obrazac

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jučerašnje izvanredno zaustavljanje nuklearke Krško najviše je uzbuđenja izazvalo u Austriji koja ima zabranu gradnje nuklearki i zalaže se za njihovo zatvaranje u susjednim državama.

No, ljutnja sjevernih susjeda koji su zaprijetili da će alarmirati Europsku komisiju jer je incident najprije bio prijavljen kao "vježba", uzrokovana je čini se banalnom greškom koja je odmah ispravljena.

Pročitajte i ovo Nuklearna elektrana Krško - 2 Na mjesec dana Milimetarska rupica zatvorila nuklearku Krško: "Još uvijek ne znamo zbog čega je do toga došlo" Slika nije dostupna Hrvatska na alternativnim izvorima struje Krško ne radi, RH nema problema sa strujom

Međunarodnoj agenciji za nuklearnu energiju (IAEA) sa sjedištem u Beču slovenska državna uprava za nuklearnu sigurnost najprije je incident prijavila na pogrešnom formularu, ali je pogreška odmah uočena i ispravljena nakon par minuta.

"Zabunom su upotrijebili pogrešan obrazac, ali smo grešku odmah uočili i popravili je", rekao je u četvrtak za komercijalnu televizijsku postaju POP-TV direktor uprave za nuklearnu sigurnost Andrej Stritar.

>> Beč ljut na Ljubljanu: Zašto ste o kvaru u Krškom izvijestili kao o 'vježbi'?! 

U upravi grešku tumače time što su formular za prijavu vježbe i stvarnom događaja koji se odnosi na nuklearnu sigurnost vrlo slični, prvi se razlikuje samo u tome da na vrhu ima bilješku da se radi o vježbi, a drugi ne.

Austrijski ministar za okoliš Josef Proell jučer je zbog incidenta i te zabune zatražio "cjelovito pojašnjenje" slovenskih vlasti, te zaprijetio da će alarmirati Europsku komisiju jer je slučaj s izvanrednim zaustavljanjem slovenske nuklearke, "poljuljao povjerenje" u postojeći sustav obavješćivanja o takvim incidentima, kako je dodao čak i u slučaju da se ustanovi da curenja radioaktivnosti nije bilo, javili su slovenski mediji.

IAEA o Krškom: Najniža razina pripravnosti

Istjecanje rashladne tekućine, koje je dovelo do zatvaranja nukelarne elektrane Krško, okarakterizirano je kao najniža razina pripravnosti prema propisima Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), objavila je agencija u četvrtak.

U priopćenju stoji da je incident u nuklearnoj elektrani Krško (NEK) obilježen oznakom ništice na ljestvici od 0-8.

To se ne smatra "incidentom," djelomice i zato jer nema radioaktivnosti, stoji u priopćenju IAEA-e.

Slovenija je kvar na rashladnom sustavu prijavila IAEA-i u 18.20 u srijedu i napomenula da nije došlo do radijacije, navodi agencija.

Taj kvar Slovenija je kategorizirala najnižom od četiri razine pripravnosti koje je definirala agencija, navodi IAEA.

Na slovenski zahtjev, IAEA je obavijestila o događaju susjedne zemlje: Austriju, Hrvatsku, Italiju te Mađarsku, dodaje se u priopćenju i navodi da IAEA "nastavlja pratiti situaciju".

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene