Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ljeto je uranilo

Temperature do 30 stupnjeva, a onda nagla promjena: Danas nam stiže saharski pijesak, objavljeno upozorenje za neke građane

Ljeto je ove godine uranilo pa se temperature približavaju 30 stupnjeva, a danas će u Hrvatsku stići saharski pijesak.

Čini se da je ljeto ove godine uranilo jer je već u travnju stiglo iznadprosječno toplo vrijeme. Danas se očekuju temperature od gotovo 30 Celzijevih stupnjeva, ali u noći na srijedu stiže promjena vremena.

Prema prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ), danas će vrijeme biti pretežno sunčano, na zapadu zemlje prema kraju dana očekuje se više oblaka. Puhat će slab i umjeren jugozapadni i južni vjetar, na Jadranu većinom umjereno jugo. Najviša dnevna temperatura bit će od 25 do 30, duž obale i na otocima te u gorskoj Hrvatskoj između 21 i 26 stupnjeva.

Osim toga, afrički zrak nad zapadnu Europu danas će donijeti znatne količine saharskog pijeska koji će zamutiti i atmosferu nad našim krajevima.

Pročitajte i ovo Ilustracija, plakat Do ponoći Tko je koliko potrošio na reklame? Istječe rok za financijske izvještaje, jedan kandidat nije potrošio ni centa

U srijedu se očekuje djelomice sunčano, a u unutrašnjosti osjetno svježije vrijeme. Uz promjenljivu naoblaku, malo kiše moguće je uglavnom u gorskoj Hrvatskoj i na sjevernom Jadranu, osobito na otvorenom moru.

Zapuhat će umjeren i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar, u višim predjelima s olujnim udarima. Zbog vjetra će sutra na području Velebitskog kanala na snazi biti crveni meteoalarm, dok će na Kvarneru i Kvarneriću zbog istog razloga biti upaljeno narančasto upozorenje.

Saharski pijesak iznad Varaždina, ilustracija Meteoalarm za 9. travnja 2024. Foto: DHMZ

Zbog iznadprosječnih temperatura iz DHMZ-a kroničnim bolesnicima savjetuju izbjegavanje suvišnih napora.

"Južina na područjima uz Jadran te, u drugom dijelu dana, prolazna naoblaka na zapadu zemlje kod osjetljivijih meteoropata mogu uzrokovati razdražljivost te smanjiti koncentraciju i radnu učinkovitost", napominje se na stranici Zavoda.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene