Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Ljeto je stiglo ranije, ranije će i završiti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Do početka kalendarskog ljeta preostalo je još nešto manje od 20 dana, no ove godine smo već u travnju, a naročito u svibnju imali ljetno vrijeme.

Pogodile su nas ljetne vrućine, koje su polovicom svibnja prešle granicu od 30 stupnjeva Celzija, rezerviranu samo za najtoplije ljetne mjesece. Istodobno su se pojavila jaka i olujna nevremena koja su češća u ljetnim toplim mjesecima, piše Vjesnik.

Pročitajte i ovo Darijo Brzoja, meteorolog Dnevnika Nove TV i voditelji Dnevnika Nove TV - 1 Darijo Brzoja Što se krije iza ljeta u travnju i zašto je ovoliko vruće, objasnio je meteorolog Dnevnika Nove TV Ilustracija Glas građana Što mislite u vrućinama u travnju? Pogledajte kako ste glasali u Dnevniku Nove TV

I sezona kupanja već je počela. Tek su nas posljednji dani svibnja i početak lipnja podsjetili da smo još u proljeću, dok je sve što se događalo posljednjih nekoliko mjeseci više bilo nalik ljetu nego proljeću. 

Kao i prethodne dvije godine, i ove su prvi dani lipnja u cijeloj zemlji donijeli vrlo promjenjivo vrijeme praćeno kišom, ali prema dostupnim podacima, čini se da će ovo ljeto biti toplije od prosjeka, a sve ukazuje na to da bi se vrijeme moglo ponašati slično kao i prije godinu dana. Bude li tako, slijede nam topao lipanj, vrući srpanj i brzi završetak ljeta, već u kolovozu! 

Prema sezonskoj prognozi koju je izradio britanski meteorološki zavod UK Met Office, temperature zraka ovog ljeta u Europi bit će više od višegodišnjeg prosjeka. U ljetnim mjesecima zapadni dio Hrvatske očekuje prosječna količina oborina, a južni i istočni prosječna ili ispodprosječna. 

Tako će se i u drugoj polovici lipnja te u srpnju nastaviti iznadprosječno topli i sunčani dani. 

Visoke temperature potvrđuju i meteorolozi koji kažu da su od prošloga kolovoza svi mjeseci znatnije topliji od prosjeka. Ekstremne vremenske uvjete Hrvatska bi mogla iskusiti već tijekom ovog ljeta, kada nas, prema predviđanjima Europskog centra za srednjoročnu prognozu, očekuju vrućine koje će pojačavati nestabilnost, odnosno promjenjivo vrijeme. 

Klimatolozi tvrde da zbog globalnog zatopljenja možemo očekivati pijavice, puno jače vjetrove, dakle vremenske uvjete na koje nismo navikli. 

Što očekivati nakon najtoplijeg i najsunčanijeg proljeća, pitaju se i građani koji pokušavaju smisliti kada otputovati na godišnji odmor. Ako se ponovi prošla godina, oni koji odluče otputovati u srpnju mogli bi bolje proći od kolega koji godišnji odmor odluče provesti u kolovozu, koji se tradicionalno smatra najtoplijim, odnosno »najljetnijim« mjesecom. 

Rani dolazak visokih temperatura svakako zabrinjava jer bi ih uskoro mogle zamijeniti još i više. Najvjerojatnije će tako i biti, prolazno naoblačenje uz osvježenje koje nam je stiglo na kraju svibnja brzo će proći. Već potkraj tjedna očekuje se stabiliziranje vremenskih prilika, a uz povratak sunčanih dana, brzo će stići i nove visoke temperature.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene