Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pad kreditnog rejtinga i investicije

Grčić jedno, Linić drugo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dan nakon pada kreditnog rejtinga glavno političko i ekonomsko pitanje je: gdje će Vlada rezati rashode kako je jučer najavio ministar financija Linić.

Iako je godinu planirao bez većih rezova očito da će Linićeve škare morati jače rezati i u 2013. Stručnjaci sa Ekonomskog fakulteta kažu da je jedan od mogućih scenarija smanjenje plaća svih državnih i javnih službenika.

Pročitajte i ovo Ilustracija Tragedija na odmoru Čeh fotografirao divovske valove na Kanarima: Pao u more i poginuo Slika nije dostupna Tema dana Kako se Hrvatska može izvući iz 'smeća'?

'Uz veći faktor socijalne osjetljivosti. Znači smanjenje 4 posto na niže dohotke 6 posto, a srednje dohotke pa čak i 10 posto na visoke dohotke s obvezom države da kada se gospodarstvo pokrene vrati te dohotke na prijašnju razinu', rekla je dr. Marijana Ivanov s Ekonomskog fakulteta.

Uz smanjenje plaća a možda i mirovina drugo potencijalno područje rezova su socijalni izdatci za one građane koji ih zapravo ne trebaju a takvih prema procjenama ima puno. Treće područje je smanjivanje državnog aparata- brojnih agencija i ministarstava. 'Smanjiti birokraciju i administraciju koja tu postoji koja izmišlja raznorazne procedure i cijeli aparat je jako skup', dodaje Ivanov.

>>
Linić: Budimo iskreni, 'smeće' je slika Hrvatske!

Potpredsjednik Vlade Branko Grčić kaže da odluka Moody'sa neće utjecati na dolaza investitora koji u Hrvatskoj žele pokrenuti biznis. 'Ovaj pad rejtinga primarno se odnosi na državne obveznice i na zaduživanje države u pokrivanju deficita i refinaciranju javnog duga. Ono što je ključno za privatne investicije je jačanje poslvane klime', rekao je Branko Grčić, potpredsjednik Vlade.

No ministar financija Slavko Linić u razgovoru za Hrvatski radio tvrdi suprotno: da će ovakav rejting ipak utjecati na investicije, a da neće imati odraz na poskupljenje kredita. Oporba pak traži da se napravi dugoročan plan dovođenja financija u red. 'U kojem će se vrlo jasno po godinama identificirati mjere i način njihove provedbe a koji će rezultirati u stabiliziranju fiskalne situacije', rekla je Martina Dalić.

Za sada Linić ne mora previše brinuti jer posuđivanje novca nakon prvog rušenja rejtinga nije poskupjelo.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene