Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Snižen kreditni rejting, slijede rezovi

Linić: Budimo iskreni, 'smeće' je slika Hrvatske!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski je kreditni rejting, prema analitičarima agencije Moody's, svrstan u rang investicijskog smeća. Razlozi su izostanak gospodarskog oporavka, nezadovoljavajuća fiskalna konsolidacija i ranjivost na udare izvana.

Zbog zaustavljenog gospodarskog oporavka, izostanka proračunske discipline i ranjivosti na šokove izvana agencija Moody's u petak rano ujutro snizila je hrvatski kreditni rejting u rang takozvanog smeća.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Gospodarski pad Linić za pad BDP-a prozvao poduzetnike: Rado bih čuo zašto ne proizvode! Slika nije dostupna Rast tek nagodinu Ekonomski institut i ove godine predviđa pad hrvatskog BDP-a

>> Neće biti izdavanja obveznica, dizat ćemo klasične bankarske kredite

Dosadašnja ocjena 'Baa3', inače najniža moguća u investicijskom rangu, snižena je za jedan stupanj na 'Ba1', čime je Lijepa naša uvrštena na svojevrsno investicijsko smetlište. Moody's je promijenio i prognozu kretanja ocjene rejtinga u budućnosti s negativne na stabilnu.

Linić: Vlada nema što dodati

Komentirajući odluku Moody'sa, ministar financija Slavko Linić je rekao kako se ocjenama agencije nema što dodati te da Vlada ima odgovor na svaku primjedbu. Najavio je da će vjerojatno razmotriti rebalans proračuna kako bi se dodatno smanjili rashodi, ali nije htio reći koje bi stavke mogle biti skresane. Ipak, napominje da se deficit trenutno približio iznosu od 11 milijardi kuna, a da bi njegov poželjan iznos trebao biti maksimalno 10 milijardi tako da će rezovi biti otprilike tog opsega.

'Nemamo što dodati ocjeni, ali ona pokazuje gdje su problemi - nedovoljna ulaganja u proizvodne djelatnosti. I to je ono na što Vlada ima odgovore, a odgovori su bitka za financijsku konsolidaciju privatnog sektora kroz predstečajne nagodbe kojima će se, uz restrukturiranje trgovačkih društava, pokušati zadržati radna mjesta', rekao je Linić, napominjući kako Vlada ima odgovor i na primjedbu o nerestrukturiranom javnom sektoru. Tu je spomenuo privatizaciju Hrvatske poštanske banke i Croatia osiguranja, koncesioniranje autocesta te restrukturiranje HŽ-a.

'Kada promatramo što je sve u analizi istaknuto, možemo reći da je Vlada sve zahvatila vrlo ozbiljnim ptoezima i reformama već lani, a ozbiljno s istim nastavlja i ove godine. (...) Ovo je jedno vrlo jasno upozorenje koje ozbiljno prihvaćamo, ali očito je da mnogi u Hrvatskoj ne msile da je situacija ovako složena', rekao je Linić.

Kasnije je dodao i da je ocjena kreditnog rejtinga slika Hrvatske. 'Imamo puno onih koji vole političku tribinu, puno onih koji šalju različite poruke, ali budimo iskreni, ovo je slika Hrvatske, ovo je kreditni rejting, on nije zlonamjeran, ali je zabrinjavajući', rekao je Linić koji ipak vjeruje da ocjena Moody'sa neće uspjeti zastrašiti investitore na polju energetike, koje vidi kao adut za pokretanje gospodarstva.

Moody's: Hrvatski je ekonomski model oslabljen

Inače, agencija Moody's je navela tri osnovna razloga za svoju odluku. Prvi je odsutnost gospodarskog oporavka i uvjerenje Moody'sovih analitičara da se na tom planu u skoroj budućnosti ne očekuju nikakve promjene. Drugi je nedostatna fiskalna konsolidacija koja će u srednjem roku nastaviti biti uteg ekonomiji. Treći je razlog ranjivost hrvatske ekonomije na trzavice iz njezina okruženja.

'Hrvatski je ekonomski model oslabljen, a porasta investicija i izvoza i dalje nema', pojašnjava Moody's, ističući da je Vlada Zorana Milanovića ograničenog kapaciteta kada je riječ o mogućem preokretu situacije. Razlozi za to leže u izostanku ulaganja u industriju u predrecesijskom razdoblju, lošijoj investicijskoj klimi u odnosu na druge države u regiji, preglomaznom i nereformiranom javnom sektoru i manjku fleksibilnosti na tržištu rada.

U agenciji kažu i da je vjerojatni ulazak Hrvatske u Europsku uniju 1. srpnja pozitivan događaj, no smatraju da će očekivani blagotvorni učinci na ekonomiju biti umanjeni, kako zbog složene situacije u samoj EU, tako i zbog Vladine inertnosti po pitanju provedbe reformi. 'Vladina sposobnost povlačenja sredstava iz EU fondova je ograničena, a prostora za sufinanciranje u državnom proračunu praktički nema', kažu u agenciji.

Analitičari u Moody'su ističu i da je hrvatski proračun u problemima zbog sve većih kamatnih stopa, velikih poticaja neprofitabilnim sektorima poput brodogradnje te zbog činjenice da se dobrim dijelom puni od poreza i doprinosa.

Inače, Moody's je druga od triju velikih agencija koja hrvatski rejting trenutno svrstava u kategoriju smeća. U prosincu je odluku o snižavanju ocjene donijela agencija S&P.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene