Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Bit će još žestokih poteza'

Linić: Moramo zabraniti odlazak u mirovinu prije 65. godine, a zatim i podići dobnu granicu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bit će još itekako žestokih poteza, poručio je Linić iz Washingtona.

Hrvatska se dodatno zadužila za oko 8 i pol milijardi kuna. Slavko Linić, ministar financija u SAD-u je uspješno prodao obveznice po kamati od 6,25 posto na rok od 5 godina. Ovakav potez bio je potreban da bi se mogao vraćati stari dug. S novim zaduženjem 2017. godina postaje povijesno najopterećenija za servisiranje državnog duga. Strani investitori i ovom su tranšom pokazali da ne vide na koji način Hrvatska namjerava postići nužan gospodarski rast od 4 do 5 posto što bi joj omogućilo uspješno vraćanje postojećih kredita.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Aukcija trezorskih zapisa Prvo u ovoj godini: Vlada nas zadužila za još 675 milijuna kuna Slika nije dostupna Stambeni krediti Pravilnik za otpis duga: Banke same donose kriterije

>> Vlada počela s velikom 'čistkom'

'Kada se gleda profesinalno, postignuta je dobra cijena. U Americi je plasirano na pet godina gdje je uobičajeno 10 godina, preko 350 sudionika koji su kupili naše obveznice pokazuje da su oni itekako povjerovali u Vladin program reformi ali i odgovornosti za deficit proračuna. To nas može zadovoliti. Naši gradani i investitori očekuju da prestanemo gubiti novce na besmislene subvencije u poljoprivredi, da se saniraju Željeznice, da se napokon obračunamo sa firmama poput Vjesnika i Dalmacijavina i sve one firme koje guraju novce koje će sutra morati vratiti naša djeca. Građani moraju shvatiti da dolazi vrijeme kada ćemo morati otkloniti sve ono da se ne zadužujemo. To moraju vjerovati i investitori i građani. Pred Vladom je posao da ne iznevjerimo ni građane ni investitore. Slabe točke u Hrvatskoj moramo otkloniti', rekao je u Washingtonu Linić

'Vjerujem da će do kraja godine Hrvatska biti veliko gardilište'

Ministar financija je prokomentirao i prognozu MMF-a po kojoj će gospodarski rast iznositi 0,5 posto. 'Budimo iskreni, za Vladu može biti ocjena od 0,5 pozitivna kada pogledamo da nam je HNB prgnozirao -1, a analitičari banaka i -2 posto gospodarskog rasta. Vlada i ja vjerujemo u rast od 0,8 posto. Vjerujemo da možemo pokrenuti uspavane tvrtke u državnom vlasništvu, da možemo pokrenuti i radna mjesta i radove. To znači gospodarski rast. Ne samo rezanje proračunskih stavaka. Vjerujem da će do kraja godine Hrvatska biti veliko gradilište'.

Linić tvrdi da nam u ovoj situaciji trenutno nije potreban MMF."Svjetski investitori su pokazali da vjeruju Vladi. Ukoliko se tu nešto promijeni, trebat će MMF, ali sada ne. Neuspješni političari vole reći da su MMF policajci. Vjerujte, Vlada će sama sebi biti najstroži policajac, jer jednostavno moramo prekuinuti ovo zaduživanje jer previše i neuspješno trošimo. Bit će još itekako žestokih poteza. Bilo ih je i do sada. Na medeni mjesec nismo imali prava i nismo ga koristili. Vjerojatno ćemo ga koristiti posljednjih mjesec dana mandata', kazao je Linić.

Nije u redu da menadžeri plaćaju nerealnu cijenu struje

Hrvatski novnariu Washingtoni su Linića pitali i za problem mirovina.

'Evidentno je da su mirovine preniske i da su tu ne može učiniti ništa u vezi smanjenja mirovina, ali broj umirovljenika je prevelik. Sa 51-om godinom prosječne starosti uirovljenika to znači da smo umirovili gotovo svakoga. To mora prestati jer to nema svrhe. Moramo zabraniti ulazak u mirovinu prije 65 godina. To mora biti prvi program. U kasnijim godinama ćemo morati razmišljati kako povećati broj onih koji ulaze u drugi mirovinski stup jer je taj broj evidentno premali. A onda ćemo kasnije morati u tim proračunima dizati granicu ulaska u mirovinu jer je to već postala praksa u EU', upozorio je Linić.

Ministar financija kaže da Vlada treba mijenjati socijalnu politiku. 'Evo danas je aktualna rasprava o cijenama engenata. To je pogrešna socijalna politika jer svi oni koji imaju pristojne plaće plaćaju nerealno nisku cijenu struje. Socijalno treba pomoći bolesne, siromašne i umirovljenike, ne menadžere koji imaju nekoliko desetaka tisuća eura plaće a i oni plaćaju nerealno nisku cijenu struje. To Vlada treba promijeniti. Tada će se itekako željeti ulagati u proizvodnju energije jer će cijena tada biti realna', zaključio je Linić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene